Economie

„Banken zijn ijzingwekkend stil”

De forse kritiek op banken is aan dovemansoren gericht geweest. Nog steeds bezondigen ze zich aan het rekenen van te hoge provisies, het verkopen van onnodige producten en het leveren van te weinig kwaliteit.

ANP
19 November 2009 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 09:11
Bart Combée: De forse kritiek op banken is aan dovemansoren gericht geweest. Foto ANP.
Bart Combée: De forse kritiek op banken is aan dovemansoren gericht geweest. Foto ANP.

Dat zei Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, woensdag.Combée (41) wil van de banken graag horen hoe ze dergelijke praktijken gaan voorkomen. „Maar de banken zijn ijzingwekkend stil. Het zou onuitstaanbaar zijn als ze, nu het een jaar na de crisis weer ietsje beter gaat, zeggen: „Nou mooi, het is weer overgewaaid. We gaan weer verder alsof er nooit iets gebeurd is.””

In dat verband wijst Combée op bonussen die alweer worden uitgedeeld in de bancaire sector. Ook is hij niet onder de indruk van de regels die banken zichzelf gaan opleggen. „In deze gedragscode wordt beloofd dat de klant weer centraal komt te staan. Maar het duurt wel vier maanden om dat in te voeren, zo belangrijk vinden ze dat. Ik ben bang dat het vooral praten voor de bühne is.”

Combée vindt dat het bank­wezen flink op de schop moet. Zo moeten zakenbanken afgesplitst worden van een gewone bank, zodat die zich volledig op de particulier kan richten. „Dat die twee soorten bankieren vermengd zijn geraakt, heeft geleid tot zeer ongewenste uitwassen. Risico’s die zakenbankiers namen, hebben geleid tot de financiële crisis en tot verliezen. Die moeten nu worden opgevangen door de bank die zich richt op particulieren.”

Dat vertaalt zich volgens hem in onredelijke opslagen. „De marktrentes dalen overal, maar de rente op hypotheken daalt niet mee. Als consument baal ik er gewoon van dat ik 1 of 2 procent meer hypotheekrente moet betalen omdat ING zo nodig in allerlei dubieuze hypotheken in Amerika wilde investeren.”

Combée wil meer nadruk op de nutsfunctie van banken. Daarom moet het eigendom van de infrastructuur voor het betalingsverkeer hun worden afgenomen, vindt hij. „ Door de digitalisering is een financiële infrastructuur een basisvoorwaarde voor het maatschappelijk leven geworden. Nu is dat onderhevig aan de commercie, maar de vraag is of dat wenselijk is. Je zou het betalings­verkeer bij de bancaire sector weg kunnen halen en het onderbrengen bij een entiteit die een publiek belang dient, bijvoorbeeld een stichting.”

De misstanden in de financiële sector veroorzaken veel onrust onder de leden van de bond. Combée geeft toe dat consumenten ook hun eigen verantwoordelijkheid hebben. „Maar de groep die met dollartekens in de ogen keuzes heeft gemaakt, is de kleinste. De grootste groep zijn mensen die te weinig kennis hebben van financiële producten en mensen die nu door bijvoorbeeld een scheiding hun huis moeten verkopen en met de rug tegen de muur staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer