C. van Veen (1922-2009)
De naam van de overleden oud-werkgeversvoorzitter en politicus Chris van Veen wordt vaak in één adem genoemd met het veel geprezen Nederlandse poldermodel. Begin vorige week overleed hij op 86-jarige leeftijd, zo werd dinsdag bekend.
Samen met toenmalig vakbondsvoorzitter, en latere premier, Wim Kok sloot hij als voorman van de werkgevers in 1982 na een reeks van informele gesprekken het befaamde Akkoord van Wassenaar.Werkgevers, vakbeweging en kabinet werden het in 1982 eens over een aanpak om de kwakkelende economie op gang te brengen. De vakbeweging zegde toe de looneisen gedurende een aantal jaren te matigen. De overheid hoefde daardoor het dreigement om de lonen met een dwingende maatregel aan banden te leggen, niet uit te voeren.
De Nederlandse economie was in de jaren zeventig in verval geraakt en de werkloosheid werd steeds groter. De ”Centrale aanbevelingen inzake aspecten van een werkgelegenheidsbeleid”, zoals het akkoord formeel heette, omvatten afspraken over loonmatiging in ruil voor korter werken. Dat laatste moest leiden tot een betere verdeling van werk en vooral de jeugdwerkloosheid bestrijden.
De man, die zijn loopbaan begon met een mulodiploma bij de gemeente Oude-Tonge, bracht het onder meer tot gemeentesecretaris van Hoogeveen en Groningen. In zijn vrije tijd behaalde hij het doctoraal rechten. Hij werd staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en later minister van Onderwijs in de kabinetten-Biesheuvel I en II (1971-1973). Van Veen, die bekendstond als een hardwerkend en bekwaam bestuurder, kreeg in die functie te maken met felle protesten tegen bezuinigingen en verhogingen van lesgeld. Van 1974 tot 1984 was Van Veen de eerste fulltime voorzitter van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO).
Na zijn loopbaan zei Van Veen over het Akkoord van Wassenaar dat Wim Kok toen wel erg behoedzaam is geweest om de vakbondsleden niet tegen zich in het harnas te jagen. „Wat mij betreft was het akkoord eerder gesloten… De vakbeweging heeft vele jaren verloren laten gaan.”