Economie

Afwikkeling faillissement DSB duurt zeker vijf jaar

De afwikkeling van het faillissement van DSB Bank gaat naar verwachting vijf tot tien jaar duren. Dat hebben de curatoren Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper geschreven in hun eerste verslag over de failliete bank. Het rapport werd dinsdag gepubliceerd.

ANP
17 November 2009 19:56Gewijzigd op 14 November 2020 09:10
Het hoofdkantoor van de failliete DSB Bank in Wognum. Foto ANP
Het hoofdkantoor van de failliete DSB Bank in Wognum. Foto ANP

De curatoren verwachten in de eerste helft van 2010 onderhandelingen te kunnen beginnen over de verkoop van de leningportefeuille. In de tweede helft van het jaar willen ze een zogenoemde verficatievergadering houden, ofwel een bijeenkomst waarin schuldeisers hun vorderingen kunnen toelichten.Mogelijk kan er in de tweede helft van 2010 ook een begin worden gemaakt met het terugbetalen van schuldeisers. Maar dat kan alleen als er voldoende opbrengsten zijn gegenereerd uit de verkoop van activa, aldus de curatoren.

De opstelling van de curatoren ten opzichte van gedupeerden is teleurstellend, zei Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken in een reactie. Volgens hem worden ze teruggeworpen naar de situatie zoals die bestond voordat de DSB–directie hun een regeling beloofde.

Het steunfonds sloot in oktober een regeling met de toenmalige directeur Dirk Scheringa. Maar volgens Hendrickx is de schikking, die tot stand kwam na advies van de Ombudsman Financiële Dienstverlening, nu van tafel. De partijen gaan nog kijken naar individuele oplossingen, maar Hendrickx is niet hoopvol gestemd. „Als er geen overeenkomst komt, dan zullen we de curatoren dagvaarden. Er is hier namelijk sprake van moderne slavernij", aldus de voorman.

Uit het verslag blijkt dat DSB Bank 250.000 spaarrekeningen telt. Klanten hadden ongeveer 3,6 miljard euro bij de bank van Dirk Scheringa ondergebracht. DSB Bank had aan 150.000 klanten leningen verstrekt ter hoogte van een bedrag van ongeveer 7,1 miljard euro. In totaal hebben 62.000 spaarders een voorschot ontvangen van 3.000 euro van De Nederlandsche Bank (DNB).

Werknemers van DSB die op verzoek van de curatoren nog steeds doorwerken, krijgen als zij dat tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar volhouden nog eens een gratificatie van 30 procent over hun brutoloon over die periode. Eerder werd al bekend dat werknemers over de laatste twee maanden van dit jaar een ’blijfpremie’ krijgen van 15 procent over het brutoloon van november en december.

Eerder op de dag maakten de curatoren bekend dat het museum van Dirk Scheringa failliet is verklaard. Zestien mensen zijn ontslagen. Er wordt gekeken of een doorstart mogelijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer