Man Margarita wil miljoenen van Oranjes
Edwin de Roy van Zuydewijn, de man van prinses Margarita, wil een miljoenenclaim indienen tegen het Koninklijk Huis. Het hof zou zijn bedrijf Fincentives hebben tegengewerkt, waardoor de onderneming tientallen miljoenen euro’s heeft misgelopen. Dat zei voorzitter W. Slagter van de raad van toezicht van het bedrijf vrijdag.
Volgens Slagter, die tevens advocaat en hoogleraar is, zal De Roy van Zuydewijn bij een nog onbekende rechtbank om openbare getuigenverhoren verzoeken. Op basis van de getuigenverklaringen wil de man van de prinses een procedure starten met als inzet een schadevergoeding. Het zou gaan om tientallen getuigen, onder wie enkele topmannen uit het bedrijfsleven.
Emeritus hoogleraar Slagter is tevens advocaat bij het kantoor Simmons & Simmons Trenité. Het kantoor zou hem intussen een spreekverbod hebben opgelegd.
Slagter vermoedt dat bedrijven onder druk zijn gezet door leden van het koningshuis om geen zaken te doen met Fincentives. „Als je voortdurend merkt dat wanneer de onderhandelingen met klanten vergevorderd zijn en een contract zo goed als getekend kan worden, om onverklaarbare reden de zaak afketst, kun je wel spreken van een stelselmatige boycot.”
Fincentives is actief op internet en biedt zich aan als beheerder van personeelsopties van andere bedrijven. Het werd opgericht in 1999. Het bedrijf was succesvol, stelt Slagter, tot 2001, toen De Roy van Zuydewijn trouwde met Margarita. De prinses beweert dat haar familie van meet af aan niets ophad met De Roy en hem op alle mogelijke manieren heeft tegengewerkt.
De Roy van Zuydewijn heeft inmiddels samen met zijn echtgenote contact opgenomen met advocaat mr. A. Verhoeven van het kantoor Mastenbroek. De advocaat heeft echter nog geen opdracht tot actie in de richting van een schadeclaim van het echtpaar ontvangen. Slagter treedt niet op als raadsman voor het echtpaar omdat hij denkt dat er sprake kan zijn van belangenverstrengeling.
De Roy van Zuydewijn is sinds een jaar geen directeur en aandeelhouder meer van Fincentives. Hij zou volgens Slagter zijn teruggetreden omdat hij op onzichtbare wijze werd tegengewerkt, waardoor het bedrijf ernstige schade leed.
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft „kennisgenomen van het verhaal en wacht voor de rest wel af.” Zo liet directeur-generaal E. Brouwers vrijdag weten.
Het weekblad HP/De Tijd startte vorige week een vierdelige serie waarin prinses Margarita haar frustraties over de Oranjes de vrije loop mag laten. Ze maakt melding van een hoogoplopende familievete tussen haar en haar man enerzijds en moeder Irene, vader Carlos Hugo en op de achtergrond koningin Beatrix anderzijds. Deze week maakt ze vooral haar grootvader prins Bernhard zwart.
De koninklijke familie liet eerder op deze beschuldigingen weten „zich niet in het beeld dat de artikelen oproepen te herkennen en zich tot die reactie te beperken uit liefde voor prinses Margarita.”
De jongerenorganisatie van het CDA, het CDJA, vindt dat prinses Margarita zich schuldig maakt aan „roddelterreur.” De jongerenorganisatie spreekt zich nadrukkelijk uit tegen de manier waarop ze uitgebreid over een familievete uitpakt. In een persbericht zegt het CDJA het „bijzonder jammer” te vinden dat ons koningshuis op deze negatieve wijze in het nieuws komt. Bovendien betreuren de christendemocratische jongeren het dat media „zo gretig” over het nieuws berichten.
Volgens secretaris R. Bol moet de prinses zich bewust zijn van haar voorbeeldfunctie. Ze brengt het Koninklijk Huis schade toe, aldus de secretaris.