Eerste overleg tussen curatoren en DSB–clubs
De stichtingen die namens gedupeerden van DSB Bank schadeclaims willen indienen hebben maandag voor het eerst gesproken met de curatoren van de bank. Het was een „oriënterend gesprek", zo zei Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed, een van de bekendste partijen die opkomen voor gedupeerden.
De partijen spraken ruim anderhalf uur met elkaar. Het overleg stond eind vorige week op losse schroeven, omdat enkele stichtingen niet zoals de curatoren eisten volmachten wilden overleggen van mensen die verklaren dat de stichtingen hun belangen vertegenwoordigen. Over de volmachten is maandag niet gesproken, aldus Lakeman. Wel hebben de partijen aangegeven hoeveel mensen zich bij hen hebben gemeld.Na het faillissement van DSB Bank vorige maand zijn meer dan tien partijen opgestaan die zeggen op te komen voor de belangen van de klanten van de bank. Zij richten zich op spaarders die hun geld deels of helemaal hebben verloren door het faillissement en op huizenbezitters die kampen met torenhoge schulden.
In totaal waren er zes stichtingen bij het overleg aanwezig, zo meldden de curatoren. De curatoren hebben de vertegenwoordigers van de stichtingen duidelijk gemaakt dat de klachten van de mensen die naar eigen zeggen gedupeerd zijn alleen op individuele basis kunnen worden behandeld. In een faillissement is voor collectieve acties geen plaats, zo stellen ze. De curatoren zeggen ook dat de verschillen in de klachten „zeer groot" zijn.
Stichting Hypotheekleed wil individuele schadeclaims indienen en collectieve acties starten. Lakeman richt zich zowel op DSB als De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op het Nederlandse bankwezen. Lakeman wil voor het einde van dit jaar een dagvaarding naar De Nederlandsche Bank sturen.
De curatoren publiceren dinsdag een eerste verslag met hun bevindingen over hoe het gesteld is met de boedel van DSB Bank.