Buitenland

Obama mild kritisch tijdens staatsbezoek China

SHANGHAI (AP) – Beleefd doch dringend heeft Barack Obama zich maandag in China uitgesproken tegen censuur en voor de vrijheid van meningsuiting. De Amerikaanse president begon zijn eerste staatsbezoek aan de communistische bondgenoot van de Verenigde Staten met een toespraak voor studenten in Shanghai.

16 November 2009 13:42Gewijzigd op 14 November 2020 09:09
Barack Obama. Foto EPA
Barack Obama. Foto EPA

‘We streven er niet naar een ander land wat voor regeringsvorm dan ook op te leggen’, zei Obama kort na zijn aankomst in China. Maar, zo voegde hij er aan toe, de vrijheid van meningsuiting en geloofsovertuiging, onbeperkte toegang tot informatie en volledige deelname aan het politieke leven ’zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn, ook voor etnische en religieuze minderheden, zowel in de Verenigde Staten en China als in ieder ander land’.Na afloop van zijn rede beantwoordde de president enkele vragen, waaronder een over internetcensuur. In China zijn veel internetsites ontoegankelijk gemaakt door de regering. Dat zulke restricties in de VS niet bestaan, noemde Obama ’een bron van kracht’. Vrije meningsuiting maakt Obama tot ’een betere leider, omdat het me dwingt meningen te horen die ik niet wil horen’, aldus de president.

Een andere vraag ging over de Nobelprijs die Obama onlangs kreeg toegekend. Obama zei dat hij dan wel symbool mag staan voor de verandering in het Amerikaanse buitenlandbeleid die zijn regering voorstaat, maar dat hij niet vindt dat hij de prijs heeft verdiend.

Obama waakte er in zijn toespraak voor al te harde kritiek op China te uiten. Het land, een grote afzetmarkt voor Amerikaanse producten, is een zeer belangrijke handelspartner waar de VS bovendien grote schulden heeft. Het is dan ook van het grootste belang dat Obama de wederzijdse betrekkingen niet onder druk zet met een te scherp geluid.

China Human Rights Defenders, een Chinese mensenrechtenorganisatie, zegt in een verklaring dat een aantal activisten in Beijing en Shanghai is opgepakt of onder huisarrest is geplaatst voorafgaand aan het staatsbezoek, om te voorkomen dat ze problemen zouden veroorzaken. In de verklaring wordt Obama opgeroepen de arrestaties ter sprake te brengen in gesprekken met de Chinese machthebbers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer