Parlementvaria
Snelle jongen
Minister Eurlings van Verkeer presenteert zichzelf graag als snelle jongen. Maar zijn zorgvuldig opgebouwde imago liep vorige week in de Kamer een deukje op.Geduldig zaten de verkeersspecialisten van de diverse Kamerfracties woensdag op de minister te wachten voor een overleg over diens begroting. Dat het even duurt voor de bewindsman aanschuift, zijn ze inmiddels gewend.
Toen Eurlings na een kwartier nog steeds geen acte de présence had gegeven, was het geduld op. VVD-Kamerlid Aptroot wendde zich boos tot de voorzitter van de vergadering: „Ik blijf hier niet als een malloot zitten wachten op de minister. Hij is vrijwel altijd te laat. Zo ga je niet met elkaar om. Ik verwacht excuses van de minister en de toezegging dat het nu echt de laatste keer is geweest.”
CDA’er Koopmans, partijgenoot van Eurlings, uitte eveneens scherpe kritiek: „Als de minister niet is geïnteresseerd in onze vragen, dan zijn we niet geïnteresseerd in zijn antwoorden.”
Toen de minister bij een later overleg in de Kamer wel aanschoof, ging hij diep door het stof en maakte hij „zonder enige restricties” excuses voor het gemiste overleg. Eurlings voerde zijn drukke agenda aan en zei dat hij de tijd was vergeten. Zijn woordvoerder beloofde later: „Het is de eerste en de laatste keer dat dit gebeurt.”
Niet te koop
Opkomen voor arme mensen is het handelsmerk van de SP. Maar ondertussen is de partij, met dank aan haar volksvertegenwoordigers, zelf nog nooit zo rijk geweest als nu.
Uit onderzoek door dagblad De Pers bleek dat sinds 2004 maar liefst 40 miljoen euro is vergaard voor de partijkas. Alle Kamerleden, Statenleden en gemeenteraadsleden van de SP dragen hun salaris af aan de partij. Die keert hun dan weer een vergoeding uit. Dankzij die verplichte salarisafdracht werd de partijkas alleen al in 2008 gespekt met ruim 4,1 miljoen euro.
Naast de afdrachten streek de partij ook nog 16 miljoen aan subsidies op. Het laatste jaar ontving de SP 3,9 miljoen staatssteun. Ook de contributies en donaties blijken steeds lucratiever. In 2008 kon de SP hierdoor 1 miljoen euro bijschrijven, de gulle gevers brachten het totaal sinds 2004 op bijna 5 miljoen. Overige inkomsten waren sinds 2004 goed voor nog eens 2,7 miljoen, zo blijkt uit een analyse van de afgelopen vijf jaarrekeningen. De 125 partijafdelingen in het land hadden begin 2009 tezamen ook nog eens ruim 800.000 euro in hun bankboekjes. Zo tikt de teller door tot 40 miljoen.
De partij bezit ook nog voor een kapitaal aan onroerend goed. Door het hele land staan dertien eigen panden: van Boxtel tot Heerlen en Groningen. De gebouwen staan voor 1,4 miljoen euro op de balans, maar zijn in werkelijkheid veel meer waard. Hoeveel precies, wilde SP-penningmeester Van Gijlswijk niet tegen De Pers zeggen.
Dankzij de ruime middelen kan de SP miljoenen steken in verkiezingscampagnes. Maar daarbij blijkt dan ook meteen de beperking van geld: de gunst van de kiezers is er niet mee te koop. Ondanks haar royale budget staat de SP in de peilingen vooralsnog op een fors verlies.
KdG
Record
Minister-president Balkenende verbrak vorige week donderdag een twijfelachtig record. Hij bevond zich gedurende zeventien uur vrijwel onafgebroken in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. De premier begon om 10.15 uur met het debat over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en eindigde om 3.00 uur in de nacht met een debat over de Crisis- en Herstelwet.
De premier was goedgeluimd. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de steun die hij in het parlement kreeg voor ‘zijn’ plannen. Hij veroorloofde zich zelfs een kleine frivoliteit, die keurig door een fotograaf van De Telegraaf werd vastgelegd. ’s Morgens droeg Balkenende een rode das, ’s middags een blauwe en ’s avonds een gele.
Maar daags na zijn prestatie, bleek de minister-president toch niet zo blij te zijn met zijn record. In het radioprogramma ”Met het oog op morgen” beklaagde de premier zich over de vele debatten die hij in de Kamer moet bijwonen. Hij vindt dat hij te vaak naar de Kamer moet komen voor vraagstukken die vroeger vakministers afhandelden. Als voorbeeld noemde hij het AOW-debat. Eigenlijk had hij daar niet bij willen zijn.
Als de Kamer zou besluiten om de premier minder vaak uit te nodigen, dan is het probleem nog niet opgelost, want dan moeten de vakministers vaker en langer opdraven. En die klagen ook al steen en been. Minister Klink van Volksgezondheid heeft weken dat hij meer dan 25 uur in de Kamer aanwezig moet zijn om zijn beleid te verantwoorden.
Het probleem zit voor een groot deel in een nieuwe regel die de Kamer enkele jaren geleden aanvaardde, namelijk dat dertig Kamerleden een spoeddebat mogen aanvragen. Een mooi stukje huiswerk voor de commissie die de werkwijze van de Kamer onderzoekt.
GV
Agenda
De Tweede Kamer rondt morgen allereerst het debat over de begroting van Volksgezondheid af. Direct daarna staat de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken gepland. Dat debat wordt woensdag afgemaakt. Donderdag debatteert de Kamer verder over het initiatiefwetsvoorstel van de SGP’er Van der Vlies en de SP’er Gesthuizen over aanscherping van de Winkeltijdenwet.
In commissieverband spreekt de Kamer woensdag onder meer over het abortusbeleid van het kabinet.