Duitsland dreigt terugtrekking uit ISAF
Duitsland zou zijn troepen uit de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan (ISAF) kunnen terugtrekken als door het conflict in Irak de spanningen in de regio zouden escaleren. Daarvoor waarschuwde de Duitse minister Struck van Defensie vrijdag in Berlijn.
„Ik wil de mogelijkheid niet uitsluiten dat de veiligheidssituatie kan intensiveren in het geval van een oorlog in Irak”, zei Struck. Volgens hem ligt er een noodplan klaar om burgers en op de langer termijn militairen te evacueren als de spanningen te hoog oplopen.
Samen met Nederland voert Duitsland sinds 10 februari het bevel voor zes maanden over de ISAF. De 4800 man sterke troepenmacht patrouilleert alleen in de hoofdstad Kabul en naaste omgeving. In het land zijn 650 Nederlandse militairen gelegerd.
Minister Kamp van Defensie zei vrijdag dat de berichten over mogelijke terugtrekking van ISAF „berusten op een misverstand”. Volgens hem is er niks nieuws aan de hand. „We houden de situatie voortdurend in de gaten. Als er echt gevaar is gaan we weg, maar die situatie is niet aangebroken”, zei Kamp na het wekelijkse kabinetsberaad.
Uit de nieuwe risico-analyse die Defensie over Afghanistan heeft laten maken, blijkt volgens Kamp weinig nieuws. Hij betitelde de risico’s voor de Nederlandse militairen in Afghanistan eerder als aanzienlijk, maar aanvaardbaar. Voor een echte noodsituatie liggen plannen klaar die beschrijven hoe de Nederlandse manschappen met hulp van Amerikaanse militairen geëvacueerd kunnen worden.