Economie

De vraag is of er een cultuurbreuk nodig is

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) pleit voor een cultuurbreuk in de houding tegenover werkende vaders. Mannen met een papadag worden te vaak watjes gevonden, aldus de minister. Hij start een onderzoek. Wat vinden de vaders ervan?

Ellen van de Beek
13 November 2009 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
Jan Slager.
Jan Slager.

Naam: Henk Hanssen (47)Vader van: Rosa (9), IJsbrand (3)

Werk: journalist, webredacteur, eigenaar van de site ikvader.nl

„Goed idee van Rouvoet. Anderhalf jaar geleden sprak ik hem op een conferentie, toen hij die Taskforce DeeltijdPlus lanceerde. Waarom richt je geen taksforce voltijdmin op, vroeg ik toen. Goed voor de vrouwen, goed voor de mannen, goed voor de kinderen. Die term heeft hij een beetje overgenomen, maar dat duurde wel even. Dat de ChristenUnie, toch een moederpartij, zich nu op vaders richt, vind ik een grote stap vooruit. Hopelijk is het geen onderzoek dat snel in de bureaula verdwijnt. Ik werk zelf vier dagen per week als zelfstandige, dus ik voldoe eigenlijk al aan de flexibiliteit die Rouvoet wenst. Ik werk soms extern, dan word ik ingehuurd door een bedrijf voor vijf dagen per week. Dat is wel eens lastig, want onze opvang is zo geregeld dat mijn vrouw en ik allebei vier dagen kunnen werken. Het is een mythe om te zeggen dat mannen niet minder wíllen werken, dat blijkt gewoon uit onderzoeken. Maar mannen zijn wel goed in het bedenken van excuses. Als hun wordt gevraagd waarom ze dan ook niet minder gáán werken, zeggen ze: „Ja, maar niemand kan zo goed voor de kinderen zorgen als mijn vrouw.””


Naam: Cees Lengers (40)

Vader van: Kicky (8), Rose (4)

Werk: accountdirector Six Senses Advertising

„Ik merk dat als je bij een bedrijf werkt waar directieleden kinderen hebben, het gemakkelijker is om ruimte voor je eigen vaderschap te vragen dan wanneer dat niet het geval is. Dan hoor je vaak opmerkingen als: „Het gaat ook altijd om die kinderen”, „Werk je nou alweer thuis?” en: „Jíj wilde toch kinderen?” Waar het voor moeders vanzelfsprekend is om vrij te nemen voor hun kind, moeten vaders vaker begrip kweken. Werknemers zonder kinderen vinden vaak dat werknemers met kinderen extra privileges hebben, maar dat is in mijn optiek helemaal niet waar. Werken en kinderen hebben vraagt extra discipline en soms moet je heel duidelijk keuzes maken: het kind of mijn carrière. Mijn gezin is voor mij echt het allerbelangrijkste, maar zelf werk ik fulltime. Dat is wel tegenstrijdig ja. Maar ik vind mijn werk gewoon heel erg leuk. Ik werk ook niet om carrière te maken, maar omdat ik het graag doe. Ik ben hoofdkostwinner, mijn vrouw werkt drie dagen. Maar stel dat zij zou zeggen: „Wil jij niet een dag minder werken?” en mijn werkgever zou mij daarvoor alle ruimte geven, dan zou dat zeker een overweging zijn.”


Naam: Jan Slager (30)

Vader van: Clarisa (5), Henrico (3), Elselien (2)

Werk: docent natuurkunde aan de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen

„Ik heb nooit overwogen om ouderschapsverlof op te nemen. Ik ervaar de noodzaak zelf niet. Bij mij op school zie ik dat vaders die dat doen, de lessen die ze anders op die dag gaven in de overige vier dagen stoppen. Die uren moeten toch opgevuld worden. Als docent heb ik natuurlijk makkelijk praten, met twaalf weken vakantie per jaar. Als ik vakantie heb, hebben mijn kinderen dat ook en heb ik alle tijd voor hen. Als je bij een bedrijf werkt en die mogelijkheid niet hebt, snap ik best dat vaders vrije dagen opnemen om bij hun kinderen te zijn. Als iemand daarvoor kiest, prima. Dat neemt niet weg dat ik denk dat het de primaire taak van een man is om te zorgen dat er geld is en dat de vrouw haar taak vooral heeft in het gezin. Voor mij staat vast dat man en vrouw gelijkwaardig zijn, maar niet gelijk. We hebben het in Nederland overigens helemaal niet zo slecht, met een gemiddeld veertigurige werkweek. Er blijft voor vaders nog voldoende tijd over om in het gezin te zijn. Is dat niet zo, dan gaat er iets mis, of heb je als vader gewoon te veel nevenfuncties.”


Naam: Geert-Jan Joosten (37)

Vader van: Alexander (7) en tweeling Marchje en Pepijn (4), een tweede tweeling wordt in januari verwacht

Werk: partner van wervings- en selectiebureau Career Openers

„Ik weet niet precies wat ik van het plan van Rouvoet vind. Ik werk veel. Meer dan veertig uur, meestal zestig uur of meer. Ook in het weekend ja. Nu, met nummer vier en vijf op komst, valt dat niet altijd mee. Het is soms schipperen. Maar ik kies er zelf voor. Last van een negatieve bedrijfscultuur heb ik niet, natuurlijk omdat ik eigen baas ben en die cultuur gemakkelijk zelf kan bepalen. Maar sowieso vind ik dat je zelf kiest voor een bepaalde bedrijfscultuur. Je bent zelf verantwoordelijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Veel mensen vinden het gewoon aantrekkelijk om veel te werken. Ik ook. Soms ervaar ik dat wel als ingewikkeld. Ik heb wel besloten dat ik in elk geval de tijd die ik aan mijn gezin besteed, ook écht daaraan wil besteden. Dan ben ik niet tussendoor ook nog aan het werk. Voordeel is dat ik mijn eigen agenda kan bepalen. Ik breng bijvoorbeeld ’s morgens regelmatig de kinderen naar school. Om 11.00 uur heb ik dan mijn eerste afspraak en ’s avonds zit ik om 21.00 uur weer naast mijn vrouw op de bank.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer