Economie

Regels verlof mantelzorg grijs gebied

Werkgevers weten het vaak niet als hun werknemer ook mantelzorger is. Regelingen om arbeid en zorg te combineren zijn bij bedrijven nauwelijks afgestemd op de specifieke situatie van deze ‘hulpverleners’. Gemaakte afspraken zijn meestal informeel.

Redactie economie
13 November 2009 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
DEN HAAG – Werkgevers weten het vaak niet als hun werknemer ook mantelzorger is. Foto ANP
DEN HAAG – Werkgevers weten het vaak niet als hun werknemer ook mantelzorger is. Foto ANP

Dat is een van de uitkomsten in de jaarlijkse arbeidsmarkt­enquête die de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) donderdag in Den Haag presenteerde op zijn najaarscongres.Thema van het congres was de flexibele arbeidsmarkt. Centraal stonden de combinatie arbeid en zorg én de groeiende groep zzp’ers.

De vergrijzing vraagt om meer niet-werkenden die toetreden tot de arbeidsmarkt; tegelijk komt er een toenemende vraag naar zorg. Tussen de eisen die het werk stelt en die grotere zorgtaak kan een spanningsveld ontstaan, zei RWI-voorzitter Pieter Jan Biesheuvel. De organisatie bepleit een expliciet beleid bij bedrijven rond arbeid en zorg.

FNV-bestuurder Wilna Wind opperde een „inkomensdervingsverzekering” waarop teruggevallen kan worden bij langdurige mantelzorg. Volgens haar hoeft dat niet veel te kosten. „Een tientje per maand.”

Voor de enquête zijn vragen gesteld aan arbeidsprofessionals en ‘gewone’ Nederlanders. Binnen de groep die betaald werk combineert met zorgtaken blijkt 40 procent van de Nederlandse bevolking en bijna de helft van de deskundigen tevreden met de manier waarop dat kan. Een kwart van de professionals en een vijfde van de bevolking vindt dat er verbetering mogelijk is: door flexibele werktijden, thuis- en telewerken, flexibel verlof en een flexibel aantal uren per week werken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse bevolking minder pessimistisch is over de ontwikkeling van de werkloosheid dan het Centraal Planbureau, dat in 2010 rekent op 615.000 werklozen. De bevolking denkt dat op het dieptepunt van de economische crisis 530.000 mensen werkloos zullen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer