Verhagen: Geen contact met Hamas
Dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft gesproken met zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman, betekent niet dat hij nu ook gaat praten met de Palestijnse beweging Hamas. Lieberman is volgens Verhagen een minister van een democratisch en bevriend land.
„Dat is van een heel andere orde dan het aangaan van een gesprek met een terroristische organisatie", zei de CDA–bewindsman donderdag in een overleg met de Tweede Kamer over het Midden–Oosten. Hij benadrukte nog eens dat Nederland alleen met Hamas, die de scepter zwaait in de Gazastrook, wil praten als de beweging het geweld afzweert, Israël erkent en oude vredesverdragen naleeft.Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt Verhagen hierin. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen SP en GroenLinks vinden echter dat Nederland het gesprek met Hamas wel moet aangaan. Ook enkele CDA–prominenten als oud–premier Van Agt en oud–minister Van den Broek ondertekenden deze week een publieke oproep daartoe. Verhagen is het niet met hen eens. „Je moet politieke verantwoordelijkheid nemen als je politieke verantwoordelijkheid hebt", zei hij.
Verhagen is somber gestemd over het vredesproces in het Midden–Oosten. Sinds juni is de „positieve dynamiek" die hij eerder constateerde, „voor een groot deel tenietgedaan". De minister heeft zijn zorgen daarover woensdag besproken met Lieberman, die enkele „stevige boodschappen" te horen kreeg. Zo vindt Nederland dat Israël volledig moet stoppen met de bouw van nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden en dat Israël de grenzen naar Gaza moet openen. Lieberman was „niet erg tegemoetkomend", aldus Verhagen.
Tijdens het Kameroverleg veroorzaakte PVV–Kamerlid De Roon vooral bij zijn collega’s van de PvdA, SP en GroenLinks nogal wat irritatie door de islam een fascistische ideologie te noemen die mensen onderdrukt en streeft naar wereldheerschappij. Peters van GroenLinks vond de uitlatingen verbijsterend en typeerde ze als „a–historisch, kwetsend en ondemocratisch".