Vijf vragen over de wet–Bibob
ALKMAAR (ANP) – De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag bepaald dat de 92 prostitutieramen van Koos Nool op de Alkmaarse Achterdam niet dicht hoeven. Nool stapte naar de rechter nadat burgemeester Piet Bruinooge hem een nieuwe exploitatievergunning voor de ramen had geweigerd.
Bruinooge baseerde zijn besluit op onderzoek van Bureau Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur), waaruit zou blijken dat crimineel geld in de panden was gestoken. Als een vergunning zou worden verleend, zou volgens Bureau Bibob ernstig gevaar voor witwasactiviteiten bestaan.Wat houdt de wet–Bibob in?
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur ging 1 juni 2003 in. Sindsdien kunnen bestuursorganen, zoals gemeenten of provincies, naar het landelijk bureau Bibob stappen als een ondernemer een vergunning aanvraagt. Bureau Bibob brengt advies uit waarin staat hoe groot het risico is dat de licentie wordt misbruikt voor criminele praktijken. Bij een negatief advies kan een overheid een vergunning weigeren. Bibob heeft toegang tot gegevens van onder meer justitie, de Belastingdienst en de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).
Wat is het doel van de wet?
De wet moet voorkomen dat de onderwereld in de bovenwereld infiltreert. Aanleiding is het rapport van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden (Commissie–Van Traa). Die concludeerde in 1996 dat criminele organisaties soms misbruik maken van vergunningen.
Hoe vaak brengt het bureau Bibob adviezen uit?
Het aantal uitgebrachte adviezen steeg de afgelopen jaren enorm. In 2006 waren het er nog maar 158, een jaar later al 263. In 2008 kwamen 267 verzoeken bij Bibob binnen.
Is iedereen blij met de wet?
Ondernemers en advocaten klagen al jaren over de wet. Zij vinden dat personen die ooit in de fout zijn gegaan, daar nog jarenlang last van kunnen hebben in hun zakelijk leven. Verder vinden ze het oneerlijk dat ze geen kopie van de adviezen krijgen. Ze mogen die alleen komen inzien. Dit terwijl de juristen van bestuursorganen wel een exemplaar krijgen. Die hebben daardoor een voorsprong tijdens rechtszaken.
Wat gaat er veranderen aan de wet?
Het kabinet wil het aantal sectoren gaan uitbreiden. In de toekomst moet het bureau Bibob behalve naar de seksbranche en horeca onderzoek kunnen doen naar gokhallen en headshops (winkel in drugsartikelen). Ook moet de wet kunnen worden toegepast bij vastgoedtransacties waarbij de overheid als private partij een pand koopt of verkoopt. Verder wil de regering een landelijk register in het leven roepen met alle Bibob–onderzoeken die de afgelopen twee jaar zijn uitgevoerd. Ook is het de bedoeling dat ondernemers in de toekomst onder bepaalde voorwaarden gewoon een kopie van de adviezen krijgen.