Economie

Groter beroep op schuldhulpverlening

Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening stijgt sterk. De gemeentelijke kredietbanken in Midden-Nederland meldden donderdag een stijging van 15 tot 20 procent in de afgelopen maanden.

ANP
21 February 2003 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

De overkoepelende Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) ziet landelijk dezelfde ontwikkeling. De kredietbanken in Midden-Nederland wijten de forse stijging van het aantal mensen met problematische schulden aan „de groeiende werkloosheid en de komst van de euro.”

„Maar ook de veranderde huursubsidieregeling en de verhoogde ziekenfondspremie spelen een rol”, aldus H. de Brink van de Kredietbank Utrecht. De groei van het aantal aanvragen zette vorig jaar al in. In 2001 klopten 1434 Utrechters aan met schulden, in 2002 waren dat er 1721.

Volgens Brink is de grootste groep mensen met financiële problemen te vinden in de groep lagere inkomens. „Al zijn het ook steeds vaker ict’ers die hun baan hebben verloren. Behalve van de economische malaise hebben zij vooral last van overbestedingsgedrag”, aldus Brink. „Lange tijd kon het niet op in Nederland. Mensen gebruikten de overwaarde van hun huis, kochten een auto op krediet en smeten met geld. Nu het minder gaat, zijn ze niet in staat hun patroon te veranderen.”

Landelijke cijfers over de laatste maanden zijn er nog niet, maar volgens de NVVK is Utrecht geen uitzondering. „In november hadden de kredietbanken 7,5 procent meer aanvragen in behandeling dan het jaar ervoor. Die ontwikkeling zet zich voort, dat merken we nu al”, zegt NVVK-directeur H. Wetzels.

Hij noemt dat fenomeen zorgwekkend, vooral omdat steeds meer jongeren in de problemen raken. Samen met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is de vereniging bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal en projecten voor scholieren.” De NVVK hoopt dat budgetteren een vast onderdeel van het onderwijs wordt.

In Utrecht krijgen op dit moment 75 jongeren intensieve begeleiding bij hun budgetproblemen, maar er is al een wachtlijst. „Dit is nog maar het topje van de ijsberg.” Brink noemt de situatie zorgelijk en spreekt van een maatschappelijke tendens. „Te veel mensen kunnen niet met geld omgaan, dat zie je als het economisch slechter gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer