Politiek

Glad vergeten

Tijdens de algemene beschouwingen in de Kamer enkele maanden geleden verbaasde PVV-leider Wilders vriend en vijand met een pleidooi voor een belasting op hoofddoekjes. „Gewoon één keer per jaar een vergunning halen en meteen even aftikken”, sprak hij ferm.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Marcel ten Broeke
9 November 2009 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:06

Duizend euro per jaar, leek Wilders daarvoor wel „een mooi bedrag. Zo gaan we eindelijk eens iets terugverdienen aan wat ons al zo veel heeft gekost.” De opbrengst kon naar blijf-van-mijn-lijfhuizen.Het hoogblonde Kamerlid had zelfs al een aansprekende naam voor de belasting bedacht. „Kopvoddentaks” leek hem wel een aardige term, geheel in lijn met de verpakkingstaks en de vliegtaks.

De behandeling van het Belastingplan 2010, waarover de Kamer vorige week en ook vandaag vergaderde, is het meest geëigende moment om het belastingvoorstel officieel in te dienen. Maar de PVV leek het idee vorige week alweer glad te zijn vergeten.

SP’er Bashir vroeg PVV-Kamerlid Van Dijck waarom hij geen amendement voor de kopvoddentaks had ingediend. „Het belastingvoorstel voor het gebruik van hoofddoekjes?” antwoordde Van Dijck. „Dat hebben we niet doorgerekend. Ik zou ook niet weten hoeveel het oplevert, dus ik kan geen amendement indienen. Het was gewoon een voorstel…”

Zaterdag leek Wilders in een interview met De Telegraaf te bevestigen dat het om aandacht en publiciteit ging. De kans lijkt klein dat het voorstel door de partij zal worden doorgezet. „Ik heb erdoor voor elkaar gekregen dat er weer discussie is ontstaan over de kopvodden.”

Was het dus allemaal toch ergens goed voor…

MtB

Popeye

SP, VVD, PVV en GroenLinks scheppen er genoegen in om minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en zijn programma­ministerie te bekritiseren. Vorige week, tijdens de begrotingsbehandeling van het departement van Rouvoet, grepen ze opnieuw hun kans.

De wachtlijsten in de jeugdzorg –die weliswaar slinken, maar nog niet zijn verdwenen– vormen een dankbaar onderwerp voor de oppositionele partijen. Dat de wachtlijsten niet zijn verdwenen omdat de vraag naar jeugdzorg met zo’n 8 procent per jaar groeit, kan Rouvoet honderdmaal herhalen, maar daar zijn de critici doof voor.

Zelfs PvdA-Kamerlid Dijsselbloem werd het op enig moment te gortig. Hij sprak VVD-Kamerlid Dezentjé Hamming aan op de „buitengewoon badinerende toon” die ze aansloeg, maar de liberale reageerde daar nauwelijks op.

GroenLinks-Kamerlid Dibi wilde de show stelen door tijdens zijn speech Rouvoet een pot spinazie aan te bieden. Volgens de GroenLinkser is de bewindsman namelijk een soort Popeye zonder spinazie. Popeye is een stripfiguur die door het eten van een blik van deze groente, die soms letterlijk uit de hemel komt vallen, buitengewone krachten krijgt en alles en iedereen kort en klein slaat om zijn doel te bereiken.

Maar Dibi had niet gerekend met Kamervoorzitter Verbeet. Zij gaf hem geen toestemming om de pot aan de bewindsman te overhandigen: „Weet u, ik ga daarmee stoppen. De ene keer zijn het kolenkitten, dan worden het weer potten spinazie. Ik sta het niet toe, echt niet. Het spijt me.”

Dibi probeerde het nogmaals door Verbeet erop te wijzen dat ze zelf graag wat meer theater in het debat wilde en dat hij graag iets wilde visualiseren, maar de voorzitter was niet te vermurwen.

Dus stond er daags na het debat bij Dibi zelf spinazie op het menu. Er zijn nog geen berichten verschenen dat hij daardoor buitengewone krachten kreeg.

Zonsverduistering

Een opmerkelijk bericht in het dagblad Trouw vorige week: Een Kamermeerderheid steunt het CDA in zijn streven om de soap ”Onderweg naar morgen” van de omroep BNN te behouden voor de tv-zender Nederland 3.

Bijzonder is dat de SGP het verzoek ondersteunt. De staatkundig gereformeerden zijn niet de grootste fan van BNN, zo mag verondersteld worden, en al helemaal niet van soaps die deze provocerende omroep de ether in slingert.

„Dit moeten we ondertekend hebben bij een volstrekte zonsverduistering”, zo verklaarde SGP-woordvoerder De Bruyne de medeondertekening enigszins zuinigjes.

Nadere bestudering van de vragen leert dat deze niet zozeer zijn bedoeld om de BNN-soap voor Nederland 3 te behouden als wel om de macht van de netmanagers in te perken. Die mogen namelijk besluiten om bepaalde programma’s van de buis te weren als ze onvoldoende kijkers trekken. Dat is weer tegen een afspraak uit het regeerakkoord dat omroepen autonome organisaties zijn die zelf zouden moeten bepalen wat ze uitzenden. En voor dat laatste is de SGP – mits de programma’s inhoudelijk door de beugel kunnen. Die afspraak uit het akkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie ziet de SGP het liefst zo snel mogelijk realiteit worden.

Zo is de partij na de zonsverduistering toch helemaal onderweg naar morgen.

GV

Agenda

De Tweede Kamer heeft het deze week druk. Er staan twee begrotingsbehandelingen op de agenda, die van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en die van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor morgen staan de eerste termijnen van de Kamer aangekondigd en voor woensdag de afhandeling.

Op donderdag zal de Kamer spreken over de toekomst van de AOW. Dit debat is vorige week doorgeschoven omdat minister-president Balkenende er niet bij kon zijn.

Donderdag spreekt de Kamer ook over de Crisis- en herstelwet om de economie uit het slop te halen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer