Buitenland

Dictator Equatoriaal-Guinea wil imago van democraat

Iedereen weet dat vrije verkiezingen in het kleine en onbekende, maar potentieel schatrijke West-Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea een farce zijn. Toch starten er verkiezingscampagnes voor de ‘vrije’ presidentsverkiezing die op 29 november wordt gehouden.

Nico van den Berge
9 November 2009 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 09:06
President Teodoro Obiang. Foto EPA
President Teodoro Obiang. Foto EPA

Alle 600.000 inwoners van het kleine en vooral onbekende West-Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea zouden rijk kunnen zijn. De elite rond president Teodoro Obiang trekt echter alle inkomsten uit de olie-industrie naar zich toe. En iedereen weet dat, want hoe die geldstromen lopen is gedeeltelijk gedocumenteerd.Vorig jaar exporteerde Equatoriaal-Guinea maar liefst 2,4 miljoen vaten olie naar Amerika – per maand wel te verstaan. Sinds de vondst van olie in het land, in de jaren negentig van de vorige eeuw, is het nationale inkomen van Equatoriaal-Guinea gestegen tot 26.350 euro per hoofd van de bevolking. Dat is vergelijkbaar met Italië en Spanje. Toch moet het grootste deel van de bevolking zien rond te komen van minder dan een euro per dag.

In onderzoeken van de VN naar de humanitaire situatie van het land in 2007 en 2008 staat bovendien dat er veelvuldig mensenrechten worden geschonden. Politieke tegenstanders worden gemarteld in geheime gevangenissen.

Maar de regering van Obiang wil graag het imago van zijn regering oppoetsen en heeft daartoe het gerenommeerde Amerikaanse pr-bureau Qorvis gecontracteerd.

De belangrijkste oppositiepartij CPDS onder leiding van Placido Mico Abogo heeft besloten ondanks alle obstructies mee te doen aan deze verkiezingen. En zodoende was Mico vorige week te zien in het belangrijkste nieuwsprogramma van Equatoriaal-Guinea. Dat is opmerkelijk, want normaal gesproken wordt iedere tegenstander van de president doodgezwegen. Maar volgens de CPDS is ook het uitzenden van het interview slechts onderdeel van de perscampagne van het pr-bureau Qorvis. Mico: „Het enige doel van de pr-campagne is dat Obiang erkenning wil van vooral de VS en de EU. Hij vindt zelf dat hij na zijn regeringsperiode van dertig jaar een belangrijk Afrikaans staatshoofd is geworden en wil als zodanig worden behandeld.”

Dat is ook waar de verkiezingen van 29 november in dit Afrikaanse landje over gaan: over imago. Slaagt Obiango erin de wereld te doen geloven dat zijn land best wel democratisch is, of slaagt de oppositie erin aan te tonen dat Obiango een dictator is?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer