Tegoeden slachtoffers Ivoorkust bevroren
Het Britse advocatenkantoor dat de circa 30.000 slachtoffers van de illegale afvaldump in Ivoorkust in 2006 vertegenwoordigt, vreest dat de slachtoffers naar hun geld kunnen fluiten. De bankrekening waar olieconcern Trafigura in oktober ruim 30 miljoen euro op stortte, is bevroren.
Dat heeft advocatenkantoor Leigh Day bekendgemaakt. Justitie in Ivoorkust blokkeerde het fonds nadat een tweede partij zich had gemeld die stelt ook slachtoffers te vertegenwoordigen. Volgens Leigh Day heeft die organisatie ongeveer 1500 slachtoffers achter zich. Een rechter in Abidjan moet gaan besluiten wie het geld uiteindelijk krijgt.„Dit is zeer verontrustend nieuws”, aldus advocaat Martyn Day. „Trafigura heeft het geld snel uitgekeerd en het proces om te gaan uitbetalen liep voorspoedig”. De slachtoffers hebben een rekening gekregen en een pincode, later zouden ze een bankpas krijgen om ook daadwerkelijk bij hun geld te kunnen. „Nu zou het zo kunnen zijn dat de slachtoffers geen cent krijgen”, aldus Leigh Day.
Day stelt in de Britse media dat er sprake is van corruptie. De Britse rechter die de schikking tussen Trafigura en de slachtoffers goedkeurde, liet weten „diep bezorgd” te zijn. Volgens de rechter zou uitkering aan de plots opgedoken partij niet conform de schikking zijn. Day schat in dat de rechter in Ivoorkust de mening van justitie overneemt en het geld niet aan zijn cliënten zal uitkeren.
De uitkering komt per slachtoffer ongeveer uit op 1000 euro. Eerder hadden de advocaten een bedrag tussen de 5500 en 6600 euro per slachtoffer geëist. Dat bedrag is lager uitgevallen omdat het bedrijf en de advocaten in de schikking overeen zijn gekomen dat Trafigura niet wettelijk verantwoordelijk is voor de gezondheidsproblemen van de Ivorianen. Het bedrijf stelt zich wel betrokken te voelen en keert daarom de vergoedingen uit.
De door Trafigura gehuurde Probo Koala bracht 500 ton vervuild afval via Amsterdam naar Ivoorkust, waar het afval werd overgedragen aan een lokale afvalverwerker. Die dumpte het afval op verschillende plekken in de stad Abidjan, volgens Trafigura zonder dat het concern daarvan op de hoogte was. Duizenden mensen klagen sindsdien over gezondheidsproblemen. Volgens de VN zijn zelfs vijftien mensen overleden.
Trafigura liet vrijdag weten op de hoogte te zijn van de „ongelukkige” ontwikkelingen. Het bedrijf stelt echter aan alle voorwaarden te hebben voldaan en dus nu niets meer aan de zaak te kunnen doen.