Buitenland

VN halen medewerkers weg uit Afghanistan

De Verenigde Naties (VN) verplaatsen ongeveer zeshonderd buitenlandse werknemers in Afghanistan. Een deel moet het land verlaten; andere medewerkers worden overgeplaatst binnen Afghanistan. Alleen personeel dat essentieel is om de taken van de VN uit te voeren, blijft. Dat heeft een VN–woordvoerder donderdag bekendgemaakt.

ANP
5 November 2009 19:57Gewijzigd op 14 November 2020 09:04
KABUL – De Verenigde Naties (VN) verplaatsen ongeveer zeshonderd buitenlandse werknemers in Afghanistan. Een deel moet het land verlaten; andere medewerkers worden overgeplaatst binnen Afghanistan. Foto EPA
KABUL – De Verenigde Naties (VN) verplaatsen ongeveer zeshonderd buitenlandse werknemers in Afghanistan. Een deel moet het land verlaten; andere medewerkers worden overgeplaatst binnen Afghanistan. Foto EPA

Het besluit volgt op een aanslag van de radicaalislamitische Taliban op 28 oktober. Militanten vielen toen gekleed als politieagenten een hostel aan waar VN–medewerkers verbleven. Tijdens een langdurig vuurgevecht kwamen vijf buitenlandse VN–functionarissen om het leven.„Gezien de gebeurtenissen van afgelopen week moeten we kijken hoe we ons personeel kunnen beschermen als ze programma’s en activiteiten uitvoeren", verklaarde de woordvoerder. De zegsman benadrukte dat de maatregel tijdelijk is.

Een deel van het weggehaalde personeel wordt naar Dubai gebracht, aldus Kai Eide, de VN–gezant in Afghanistan. Volgens de Noorse diplomaat beschikken de VN over voldoende faciliteiten in het Arabische emiraat. Bovendien zijn de medewerkers er in de buurt van Afghanistan, zodat ze snel weer terug kunnen. Hij maakte niet bekend waar de rest van de medewerkers naartoe gaat.

In totaal werken ongeveer 5600 mensen voor de VN in Afghanistan. Onder hen zijn circa elfhonderd buitenlanders. De VN hebben een aparte missie in het Centraal–Aziatische land, Unama genaamd. Die helpt onder meer bij het organiseren van verkiezingen. VN–organisatie Unicef zorgt voor de Afghaanse kinderen, UNDP voor ontwikkeling, Unhcr zorgt voor vluchtelingen, WHO voor gezondheidszorg en Unfpa voor vrouwen.

De NAVO, die meer dan 71.000 militairen in Afghanistan heeft gelegerd, reageerde teleurgesteld op het besluit van de VN. „Dit vertraagt de wederopbouw van Afghanistan", zei de Duitse generaal Egon Ramms, die het militaire hoofdkwartier van de NAVO in het Limburgse Brunssum leidt.

Afghanistan is de afgelopen maanden steeds onveiliger geworden. Vooral in en rond de hoofdstad Kabul zijn de Taliban steeds actiever geworden. De afgelopen jaren was dit gebied juist het enige deel van Afghanistan dat stevig in handen was van de buitenlandse troepen en de centrale overheid. De Afghaanse president Hamid Karzai werd soms schertsend ’de burgemeester van Kabul’ genoemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer