Kamer bezorgd over succes klimaattop
De Tweede Kamer is ontevreden over de afspraken die de Europese regeringsleiders eind vorige week op de EU-top hebben gemaakt over hun gezamenlijke inzet voor de klimaattop in december in Kopenhagen.
Veel fracties toonden zich dinsdag in een debat over de Europese top pessimistisch over het welslagen van de klimaattop.Afspraken over het geld dat nodig is voor arme landen om de klimaatverandering op te vangen en over wie wat moet betalen, zijn te vaag of ontbreken. De EU kon het ook niet eens worden over haar eigen bijdrage. Die kan 22 miljard euro zijn, maar ook 50 miljard.
De partijen vinden het noodzakelijk dat de klimaattop in Kopenhagen een succes wordt. De EU moet een leidende rol in de onderhandelingen hebben, zeiden ze.
Premier Balkenende betoogde dat de Europese regeringsleiders wel staan achter de schatting dat in 2020 jaarlijks 100 miljard euro nodig is voor de aanpassingen in arme landen. Daarvan zullen de arme landen een deel zelf betalen, een deel komt van de handel in emissierechten en Europa draagt een deel bij. Bovendien is afgesproken dat de EU zich na Kopenhagen intern over de verdeling van die lasten zal buigen.
„We zijn er nog niet”, erkende Balkenende echter ook. Hij wees erop dat er in de aanloop naar de klimaattop nog een aantal belangrijke vergaderingen is, zoals de bijeenkomst van de negentien landen met de grootste economieën en de EU (G20 geheten) komend weekeinde in Londen.
SGP-Kamerlid Van der Staaij zei tijdens het Kamerdebat dat de EU de vinger aan de pols moeten houden als het gaat om verbetering van de godsdienstvrijheid voor christenen in Afghanistan. Ook vroeg hij wanneer Iran nu eindelijk wel met adequate sancties wordt geconfronteerd.
De Kamer is blij dat het Verdrag van Lissabon gisteren ook door Tsjechië is geratificeerd en daarmee in werking kan treden.
De benoeming van nieuwe leden van de Europese Commissie kan daarmee van start gaan. Balkenende beloofde zijn uiterste best te doen voor een „relevante” post in de Commissie.