Grote Amerikaanse bank CIT failliet
NEW YORK (ANP/AFP) – CIT Group, een belangrijke Amerikaanse kredietverstrekker aan kleinere bedrijven, heeft zichzelf failliet verklaard. De beslissing maakt deel uit van een reorganisatie waarbij de bank hoopt later dit jaar een doorstart te kunnen maken.
Het faillissement is het op vier na grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis na de Amerikaanse banken Lehman Brothers en Washington Mutual, telecombedrijf WorldCom en autoconcern General Motors. Het bedrijf verkeerde al langer in problemen.De herstructurering komt er op neer dat de schuldeisers van CIT straks feitelijk de eigenaars zijn van de bank. Door de reorganisatie neemt de schuld van het concern met 10 miljard dollar af en zal het naar eigen zeggen in de komende drie jaar geen kasprobleem hebben.
CIT is net als andere Amerikaanse banken in de problemen gekomen door investeringen in Amerikaanse financiële producten die gelieerd zijn aan de huizenmarkt. Het concern dreigde afgelopen zomer al om te vallen toen de Amerikaanse overheid weigerde te hulp te schieten met een financiële injectie. Volgens de overheid betrof het niet een instantie die te groot was om om te laten vallen.
CIT kreeg in december van de overheid een kapitaalinjectie van 2,3 miljard dollar en vorige week nog een noodlening van 4,5 miljard dollar. In de voorwaarden van het herstructureringsplan is opgenomen dat de overheid als schuldeiser niet vooraan in de rij staat. De belastingcenten die in CIT zijn gestopt, komen naar verwachting dan ook niet meer terug.
CIT Group is in 1908 opgericht en heeft zich opgewerkt tot de grootste kredietverstrekker aan de detailhandel. Behalve in de detailhandel heeft het bedrijf ook klanten in de luchtvaartsector, defensie en spoorvervoer en doet het zaken met bedrijven als Dell, Microsoft en Toshiba.
Het omvallen van CIT zorgde op de beurs in Japan voor onrust. Daar zakte de belangrijkste graadmeter maandag met 2,3 procent. Belegggers zien in de val van CIT een teken dat het lang gaat duren voordat de Amerikaanse economie zich echt heeft hersteld. Vorige week donderdag bleek dat de Amerikaanse economie uit de recessie is geklommen en stegen de koersen. Maar op vrijdag rezen er alweer vraagtekens over de bestendigheid van het herstel.
„Dit bankroet toont duidelijk aan dat de weg naar sterk economisch herstel nogal wat valkuilen heeft. Voor de klanten van CIT, de kleinere bedrijven, zal het een nachtmerrie blijken om nog aan financiering te komen", stelde een analist.