Buitenland

Verkiezingen Afghanistan eindigen in farce

De verkiezingen voor een nieuwe president in Afghanistan zijn uitgedraaid op een farce. Het omstreden staatshoofd Hamid Karzai krijgt een tweede termijn, doordat zijn rivaal Abdullah Abdullah zich zondag terugtrok uit de verkiezingsrace.

ANP
2 November 2009 07:09Gewijzigd op 14 November 2020 09:02
De verkiezingen voor een nieuwe president in Afghanistan zijn uitgedraaid op een farce. Foto EPA
De verkiezingen voor een nieuwe president in Afghanistan zijn uitgedraaid op een farce. Foto EPA

Volgens de voormalige minister van Buitenlandse Zaken zijn eerlijke en transparante verkiezingen nu niet mogelijk. Abdullah had een aantal voorwaarden gesteld voor zijn deelname aan de tweede en beslissende stembusgang, die staat gepland voor aanstaande zaterdag. Zijn belangrijkste eis was het vertrek van de voorzitter van de kiescommissie, een voormalige adviseur van Karzai. Hieraan werd niet voldaan.De eerste verkiezingsronde op 20 augustus werd gekenmerkt door grootschalige fraude, waarvan vooral Karzai profiteerde. Een aan de Verenigde Naties gelieerde klachtencommissie constateerde na onderzoek dat er was geknoeid met meer dan een miljoen stembiljetten ten faveure van de president. Deze stemmen werden geschrapt, waardoor Karzai onder de 50 procent zakte die hij nodig had om zich direct te verzekeren van een tweede ambtstermijn.

Karzai legde zich pas neer bij een tweede verkiezingsronde na zware druk van de internationale gemeenschap. Met name de Verenigde Staten drongen er bij Karzai op aan dat hij zich neer zou leggen bij een nieuwe verkiezingsronde. Alle diplomatieke inspanningen bleken uiteindelijk voor niets, toen Abdullah zondag zijn besluit naar buiten bracht.

Karzai noemde het terugtreden van Abdullah „zeer betreurenswaardig". Hij vindt desondanks dat de finale stembusgang door moet gaan en kreeg daarin steun van de kiescommissie.

De BBC wist echter te melden dat achter de schermen onderhandelingen plaats hebben over de vorming van een regering van nationale eenheid. De VN, de VS en andere belangrijke internationale spelers zouden willen voorkomen dat de verkiezingen een onemanshow worden van Karzai. Er zou druk op de kiescommissie worden uitgeoefend om een eind te maken aan het verkiezingsproces. Dat kost de internationale gemeenschap erg veel geld en gaat gepaard met grote veiligheidsrisico’s.

Tijdens een persconferentie in Kabul zei Abdullah dat hij hoopt dat zijn achterban niet de straat opgaat om te demonstreren. Hij toonde bij voorbaat begrip voor de frustraties die leven onder zijn aanhangers. „We weten allemaal dat ze lijden. Ze lijden omdat ze mij steunden", zei Abdullah. Hij gaf aan dat zijn aanhangers zelf moeten weten of ze gaan stemmen zaterdag.

Veel onafhankelijke waarnemers zijn het er over eens dat Karzai met een groot geloofwaardigheidsprobleem kampt, ongeacht of de tweede ronde zaterdag wel of niet doorgaat. De regeringen van de Verenigde Staten en Groot–Brittannië zien daarentegen geen groot probleem nu Karzai als enige is overgebleven in de verkiezingsrace. Abdullah had volgens de Amerikaanse regering toch geen kans gehad in de tweede ronde. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton benadrukte dat de Verenigde Staten de ’nieuwe’ Afghaanse president en het Afghaanse volk zullen steunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer