Binnenland

„Opslag CO2 Barendrecht veilig”

Barendrecht loopt geen extra veiligheidsrisico’s bij de ondergrondse opslag van CO2. Voor minister Van der Hoeven van Economische Zaken was dat gisteren de belangrijkste boodschap uit drie extra onderzoeken naar de opslag van het broeikasgas.

Regioredactie
30 October 2009 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 09:01
Barendrecht loopt geen extra veiligheidsrisico’s bij de ondergrondse opslag van CO2, aldus minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Foto ANP
Barendrecht loopt geen extra veiligheidsrisico’s bij de ondergrondse opslag van CO2, aldus minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Foto ANP

Ze stelt dat een besluit „heel binnenkort” volgt, maar niet volgende week, want dan is Van der Hoeven op werkbezoek in Mexico.Verantwoordelijk wethouder Zuurbier wil de rapporten eerst goed bestuderen en pas na het weekeinde reageren. „Maar het allereerste dat opvalt is dat er meerdere locaties geschikt zijn voor een demonstratieproject met CO2-opslag. En dat er bij die alternatieven ook een locatie bij is die niet onder dichtbevolkt gebied ligt, zoals in Barendrecht wel het geval is. Dat is natuurlijk goed nieuws.”

In Barendrecht, dat al maanden eensgezind probeert de omstreden opslag van CO2 onder de Barendrechtse wijken Carnisselande en Ziedewij te weren, koesteren ze weer hoop na de laatste onderzoeken. Dit omdat TNO aangeeft dat er nog een geschikte locatie voor de proef is: namelijk een uitgeput gasveld in de Noordzee ter hoogte van Alkmaar.

Van der Hoeven wilde gisteren niet reageren op de suggestie dat de locatie op de Noordzee een alternatief kan zijn voor de proef in Barendrecht. Met haar collega-minister Cramer van Ruimte en Milieu zette ze eind juni aanvullende onderzoeken in gang na aanhoudend en fel verzet in Barendrecht tegen de plannen. Shell wil onder de wijken Carnisselande en Ziedewij kooldioxide afkomstig van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven opslaan in uitgeputte aardgasvelden.

Deze navorsingen brachten dus geen extra risico’s voor de veiligheid aan het licht. Volgens DCMR Milieudienst Rijnmond is er wel beperkt kans op een ramp in de buisleidingenstraat tussen Pernis en Barendrecht, maar die risico’s zijn beheersbaar. Technisch gezien en met het oog op de gezondheid van de omwonenden zijn er geen bezwaren voor opslag bij Barendrecht, stellen TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). TNO-onderzoekers concluderen dat van de twaalf geselecteerde locaties alleen Barendrecht en het P06-Zuid gasveld op de Noordzee „geen geo­technische minpunten hebben.” Een onafhankelijke second opinion van Det Norske Veritas bevestigt de uitkomsten van dit onderzoek.

Hoe het zit met de te verwachten gezondheidsklachten kan het RIVM niet inschatten, aangezien de opslag van CO2 zo nieuw is dat er niet eerder onderzoek naar is gedaan. Wel adviseert het RIVM om als het zover komt de gezondheid van de mensen in Barendrecht in de gaten te houden voor, tijdens en na de komst van de opslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer