Economie

Justitie naar Hoge Raad in Clickfondszaak

Justitie legt zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof tegen drie ex-werknemers van het Strating Effecten. De openbaar aanklager stapt naar De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, nadat het hof vrijdag justitie niet-ontvankelijk verklaarde door een procedurele blunder.

ANP
18 February 2003 16:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie gaat de advocaat-generaal in cassatie bij de Hoge Raad omdat het arrest gevolgen zou kunnen hebben voor andere zaken in de Clickfondsaffaire, de grootste beursfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis.

Justitie erkent dat bij het rechtshulpverzoek aan de Zwitserse autoriteiten fouten zijn gemaakt. Om vervolgens de openbaar aanklager niet-ontvankelijk te verklaren, gaat Justitie echter te ver. In de Duitse vertaling van het verzoek is ten onrechte een verbinding gelegd met hasjbaron De Hakkelaar. Die passage ontbrak in de Nederlandse tekst.

Ondertussen gaat het hof verder met de behandeling van de andere zaken. Justitie eiste dinsdag tegen vermogensbeheerder E. Swaab drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Bovendien vroeg de advocaat-generaal een boete van 3 miljoen euro, eventueel te vervangen voor een jaar celstraf.

Tegen Swaab werd vorig jaar juni bij de rechtbank vier jaar cel en 3 miljoen euro boete geëist. De rechters veroordeelden hem uiteindelijk tot vijftien maanden plus een boete van 225.000 euro voor malafide effectentransacties, omkoping, valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Het lidmaatschap van een criminele organisatie achtte de echter rechtbank niet bewezen.

De advocaat-generaal voerde de criminele organisatie dinsdag in hoger beroep wel weer op. Hij gaf toe dat de leden elkaar niet allemaal kenden, maar volgens hem overzag Swaab alles. Hij was de spin in het web, dat de vermogensbeheerder in de loop van de jaren rond zijn Britse bedrijf FTC spon. Hij was ook degene die de winsten verdeelde. Dat geld kwam voort uit malafide effectentransacties en bedroeg over de periode 1992-1997 naar schatting 53 miljoen euro.

De advocaat-generaal bij de strafmaat rekening gehouden met de lange duur van de procedure, de financiële en perspoonlijke schade die Swaab al heeft geleden en het feit dat verdachte geen strafblad heeft.

Verdediger R. Fibbe meent dat het hof op grond van de foute rechtshulpverzoeken het OM ook in de zaak Swaab ten minste niet-ontvankelijk moet verklaren. Juist ook door de affaire rond de Zwitserse autoriteiten is de redelijke termijn in de procesvoering verder overschreden. De raadsheer vroeg zich zelfs af, of er bij het gewraakte verzoek aan Zwitserland geen valsheid in geschrifte in het geding was. Het meest stak het hem echter dat justitie de gemaakte fout nooit heeft hersteld, door bijvoorbeeld de Zwitsers te laten weten dat de verbinding met drugshandel ten onrechte was gelegd. Dat zou volgens de raadsman wel fatsoenlijk zijn geweest.

Swaab was opnieuw niet ter rechtszitting aanwezig. Hij houdt zich nog steeds schuil in Zwitserland. Volgens zijn raadsman lijdt hij onder de scheiding van zijn gezin, die daarvan het gevolg is en heeft een slechte gezondheid. Hij kan het land, waarvan hij staatsburger is, niet verlaten omdat er tegen hem een internationaal opsporingsbevel van kracht is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer