Britten waarschuwen zwangere vrouwen voor tonijn
Het Britse bureau voor voedselveiligheid heeft zwangere vrouwen aangeraden niet te veel tonijn te eten wegens het kwikgehalte in de vis. Het advies geldt volgens de Britse krant The Independent ook voor vrouwen die borstvoeding geven of zwanger willen raken.
Zwangere vrouwen en kinderen kregen eerder al de raad geen haai, zwaardvis of merlijn te eten. Deze vissen bevatten een kwikgehalte dat het zenuwstelsel van baby’s en jonge kinderen kan schaden.
Een adviescommissie van de regering in Londen publiceerde vorig jaar de resultaten van een onderzoek naar het kwikgehalte in vaak gegeten vissoorten. Het onderzoek wees uit dat verse of ingeblikte tonijn minder dan eenduizendste gram kwik bevat. Haai, zwaardvis en merlijn bevat ongeveer zes keer meer kwik dan tonijn in blik en drie keer meer dan verse tonijn.
Het bureau voor voedselveiligheid houdt het risico van het eten van tonijn voor gering, maar adviseert zwangere vrouwen toch niet meer dan 140 gram tonijn per week te eten. Deze hoeveelheid komt neer op één visfilet per week of zes boterhammen met tonijn.