Kritiek op Chavez om watertekort
Droogte en slechte planning zorgen vrijwel dagelijks voor stroomuitval en watertekorten in het olierijke Venezuela. De Venezolaanse president Hugo Chavez krijgt veel kritiek te verduren.
Volgens een dinsdag gepubliceerde peiling kan Chavez rekenen op de steun van 46 procent van de Venezolanen. Vorige maand was dat nog 53 procent.De linkse leider gebruikt zijn bijna dagelijkse toespraken op de televisie om zijn bevolking op te roepen zuiniger met energie om te gaan door hun airconditioners uit te zetten en zelfs door uiteen te zetten hoe deugdzaam een drie minuten durende koude douche is.
Het verspillen van elektriciteit „is een misdaad”, aldus de president. Zondag waarschuwde hij winkelcentra zuiniger te zijn, omdat hij ze anders van het elektriciteitsnet zou loskoppelen. „Ze zullen een generator moeten aanschaffen, anders sluit ik de stroom af”, zei hij.
Daarnaast legde de socialistische president de schuld bij rijke Venezolanen, omdat zij zwembaden hebben, hun auto te vaak wassen en er in iedere kamer in hun huis een televisie staat. „Degenen die het meest verspillen zijn de rijken”, aldus Chavez.
Critici zijn het daar niet helemaal mee eens. Volgens hen ligt het probleem bij Chavez zelf. Die zou de oorzaak van de problemen te lang niet erkend hebben. Hij zou hebben moeten investeren in de energieproductie om in de groeiende behoefte van consumenten te kunnen voorzien.
Stroomuitval valt gedeeltelijk te wijten aan achterstallig onderhoud en verkeerde planning, zegt Chavez. Maar tegelijkertijd wijst hij naar het weer als grote veroorzaker van problemen. „Het ligt aan El Niño”, aldus de president. Dit terugkerende natuurlijke fenomeen zou voor lagere regenval zorgen, waardoor watertekorten ontstaan. Waterkrachtcentrales zouden onvoldoende capaciteit kunnen leveren omdat de waterstand in stuwmeren lager is.
Dat gaat er niet bij iedereen in. „Het valt niet te ontkennen dat de inefficiënte regering deze crisis heeft veroorzaakt”, zegt Aixa Lopez, een advocaat die een pressiegroep is begonnen om de problemen in kaart te brengen.