Balkenende naar EU–top voor wandelgangen
BRUSSEL (ANP) – Premier Balkenende gaat donderdagmiddag naar Brussel voor zijn driemaandelijkse topberaad met collega’s van de andere EU–landen. Formeel praten de leiders weer over de CO2–beperking, het toezicht op banken en de invoering van het nieuwe EU–verdrag. Maar het echte werk voor Balkenende zal dit keer vooral achter de schermen gebeuren.
Naar verwachting spreken de regeringsleiders donderdag en vrijdag vooral over de twee nieuwe vacatures. Ze moeten weldra een nieuwe EU–president kiezen, evenals een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid.De laatste tijd doken al de namen op van de Britse oud–premier Tony Blair, terwijl ook de naam van Balkenende alsmaar klinkt. Zelf zegt Balkenende geen kandidaat te zijn, maar anderen zien zijn ervaring en bescheiden imago als grote pluspunten. De concurrentie groeit, want dinsdag stelde ook de Luxemburgse premier Jean–Claude Juncker zich beschikbaar. Juncker heeft meer ervaring dan Balkenende en heeft ervaring als voorzitter van de groep van ministers van Financiën.
De functie van EU–president ontstaat door het nieuwe EU–verdrag. Dat treedt naar verwachting begin 2010 in werking.
De invoering was vertraagd door de Tsjechische president Vaclav Klaus. Hij vindt de EU te machtig en vergeleek die al eens met de Sowjet–Unie. Om dwars te liggen heeft hij als enige zijn handtekening nog niet gezet onder het EU–verdrag. Hij stelde plots nieuwe eisen en liet een klacht indienen over het verdrag bij het Constitutioneel Hof in Praag.
Verwachting is dat regeringsleiders donderdag en vrijdag wel mokkend ingaan op de nieuwste eis van Klaus, namelijk een soort vrijwaring tegen schadeclaims van Duitsers die na 1945 zijn verdreven uit Tsjechië. Pas als het Constitutioneel Hof na 3 november uitspraak heeft gedaan, kan Klaus eindelijk zijn handtekening zetten. De regeringsleiders kiezen dan half november formeel een president en Hoge Vertegenwoordiger.
Zeker is dat de regeringsleiders zich ook buigen over de vraag hoeveel geld ze willen geven aan ontwikkelingslanden als hulp om CO2 te beperken. Ministers van Financiën werden het hier vorige week niet over eens. Ingewijden verwachten dat het de regeringsleiders ook niet zal lukken.
Toenadering wordt wel verwacht over een nieuw EU–orgaan voor financieel toezicht. Een European Systemic Risk Board (ESRB) moet een nieuwe kredietcrisis helpen voorkomen.