„Combinatiekip niet haalbaar”
De combinatiekip blijkt geen haalbaar alternatief te zijn voor het doden van eendagskuikens.
Dat heeft minister Verburg van Landbouw dinsdag geschreven in een brief aan de Kamer.Die had haar per motie van ChristenUnie-Kamerlid Cramer gevraagd onderzoek te doen naar de combinatiekip. Bij dergelijke kippen groeien de haantjes op voor de vleesproductie, terwijl de hennetjes worden gehouden voor de productie van eieren.
Onderzoek door Wageningen Universiteit en Researchcenter heeft uitgewezen dat het houden van combinatiekippen „geen grootschalig alternatief kan zijn voor het doden van eendagshaantjes”, aldus Verburg.
Het volledig omschakelen van de gehele Nederlandse eierproductie van gespecialiseerde legrassen naar combinatiekiprassen brengt vanuit economisch en milieu oogpunt bezien „aanzienlijke bezwaren” met zich mee. Daarnaast is de vraag naar het vlees van de haantjes te klein.
Ei- en vleesproductie met eenzelfde ras gaat ook nog eens gepaard met een fors hogere milieubelasting en fors hogere kosten in vergelijking met de gespecialiseerde leg- en vleesrassen.
Op kleine schaal is het misschien wel haalbaar om combinatiekippen te houden en hun vlees af te zetten, schrijft de minister in haar brief. Ze financiert een onderzoek daarnaar.
CU-Kamerlid Cramer is teleurgesteld in de brief van Verburg. Hij gelooft niet dat er slechts een kleine markt is voor combinatiekippen. „Met de duurdere scharreleieren is het ook gelukt.” Later dit jaar kaart hij de zaak weer bij de minster aan.
Eind dit jaar verwacht Verburg meer te weten over andere opties om het doden van eendagshaantjes te voorkomen. Bijvoorbeeld door eieren met een haantje er in niet uit te laten broeden. Elk jaar worden in Nederland zo’n 30 miljoen haantjes gedood.