Diefstal bromfiets vaak niet opgelost
De politie heeft vorig jaar van de 15.655 gestolen bromfietsen ruim 16 procent (2537) teruggevonden. Het grootste deel van de diefstallen wordt echter niet opgelost.
Dat maakte de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) maandag bekend. Het is voor het eerst dat er nauwkeurige cijfers zijn over het aantal gestolen bromfietsen in Nederland.
Sinds eind 2001 worden bromfietsdiefstallen opgenomen in een landelijk registratiesysteem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daaruit blijkt dat dergelijke delicten vooral worden gepleegd in de Randstad, Noord-Brabant en Zuid-Limburg. De meeste, 1857, werden gestolen in de regio Den Haag. In Friesland is vorig jaar maar 102 keer aangifte gedaan van een gestolen brommer. In totaal rijden er in Nederland ongeveer 600.000 bromfietsen rond.
Het risico dat een bromfiets wordt gestolen, is landelijk 2,6 procent. Dat is veel meer dan de kans op een gestolen auto (0,35 procent). Het werkelijke aantal gestolen brommers ligt echter veel hoger, aldus de AVC, omdat van veel diefstallen geen aangifte wordt gedaan.
Het hoge risico op een gestolen brommer baart de AVC grote zorgen. Bovendien gaan dergelijke diefstallen vaak met veel geweld gepaard. De stichting pleit dan ook voor een „stevige aanpak.”
Die extra politieaandacht blijkt in Utrecht en Amsterdam succes te hebben. In Utrecht is met medewerking van een speciaal politieteam bijna een kwart (274) van de gestolen brommers teruggevonden. De politie in de regio Amsterdam bouwt chips in brommers in, waardoor ze beter zijn te herkennen. Hierdoor is het aantal diefstallen in de hoofdstad de afgelopen twee jaar met een kwart afgenomen.