Vader Rochelle wil onderzoek rijksrecherche
Martin Huisman, de vader van Rochelle Rikkers, heeft maandag bij het Openbaar Ministerie in Dordrecht aangifte gedaan tegen vier medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming, een beleidsmedewerker van het hoofdkantoor van de raad, psycholoog W. Wolters en een kinderrechter. Dat heeft zijn advocaat J. Groenewegen meegedeeld.
Huisman wil dat het OM een rijksrechercheonderzoek instelt naar de gang van zaken rond de opvang van de 4-jarige Rochelle, het zusje van Rowena Rikkers, dat bekend werd onder de naam ”het meisje van Nulde”. Rochelle Rikkers staat sinds de aanhouding van haar moeder in december 2001 onder toezicht van Jeugdzorg in Dordrecht en verblijft sinds augustus in een kinderpsychiatrisch ziekenhuis in Barendrecht.
Volgens Groenewegen hebben de ambtenaren van de Raad voor de Kinderbescherming en Wolters, die het meisje geestelijk en lichamelijk heeft onderzocht, zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Verder zou Wolters een kinderrechter hebben gevraagd zijn rapport over Rochelle geheim te houden. Deze rechter heeft Wolters daarover juridisch geadviseerd en heeft ook geholpen het rapport te verminken, stellen Huisman en zijn advocaat.
Verder had Wolters volgens hen geen machtiging van de moeder van Rochelle. Die had Wolters nodig om het kind lichamelijk te onderzoeken. Ruim negen maanden na dat onderzoek heeft hij de machtiging overgelegd. Volgens Groenewegen hebben medewerkers van de raad dat document vervalst.
Het OM in Dordrecht verwacht aan het einde van de week te kunnen zeggen of er een onderzoek komt en wie dat gaat uitvoeren. Volgens een woordvoerder valt het nog te bezien of de rijksrecherche dat zal doen.
De Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming oordeelden in december in een rapport dat de Stichting Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming in de zaak-Rochelle Rikkers steken hebben laten vallen. De organisaties hadden zich moeten concentreren op hun werk. In dit geval hebben ze zich te veel laten leiden door externe factoren.
Ook Wolters is al eerder bekritiseerd over het onderzoek naar Rochelle. Het College van Toezicht van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) gaf hem eind september een officiële waarschuwing. Wolters zou onvoldoende maatregelen hebben genomen voor de nazorg van het meisje bij de verwerking van haar traumatische ervaringen.