Kerk & religie

Aan de slag voor een multiculturele samenleving

„Echte eenheid in de multiculturele samenleving kan slechts beginnen bij de kerken.”

Kerkredactie
23 October 2009 21:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:58
BOSSCHENHOOFD - Gert-Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, pleit voor het opzetten van een buddyproject waarbij een CU-politicus wordt gekoppeld aan een migrant. Foto RD, Sjaak Verboom
BOSSCHENHOOFD - Gert-Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, pleit voor het opzetten van een buddyproject waarbij een CU-politicus wordt gekoppeld aan een migrant. Foto RD, Sjaak Verboom

Dat stelde Gert-Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, vrijdagmorgen op een conferentie van Samen Kerk in Nederland (SKIN) in Bosschenhoofd, bij Roosendaal. Belangrijke vraag tijdens deze conferentie is hoe christenmigranten actief kunnen meedoen in politiek en maatschappij.Segers deed persoonlijk ervaring op met culturele verschillen. In 2000 werd hij met zijn vrouw Rianne door de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) uitgezonden naar Egypte, waar hij zeven jaar coördinator was van een christelijk toerustingscentrum. Tijdens zijn werk ervoer hij amper culturele verschillen. „We hadden een gezamenlijke doelstelling, de focus op zending.”

Een tegengestelde ervaring deed Segers op in de VS, waar de verschillen tussen blank en zwart in de samenleving volgens hem sterk worden benadrukt. „Misschien moeten we gewoon aan de slag om een multiculturele samenleving te vormen.”

De kerk is bij het vormen van maatschappelijke eenheid van het allergrootste belang, stelt hij. „In Christus kennen christenen een eenheid die tussen mensen onmogelijk is. In Hem zijn er geen verschillen tussen zwart en wit, man en vrouw. Als we die eenheid beleven, kun je veel van elkaar hebben.”

Een goed voorbeeld van een migrantenkerk noemt Segers de multiculturele ICF-gemeente te Rotterdam. „’s Zondags is er een gemeenschappelijke kerkdienst, waar ruimte is om de verschillen met elkaar te beleven. Doordeweeks zijn er Bijbelkringen voor mensen met dezelfde achtergrond.”

Het gebrek aan participatie van christenmigranten in de politiek wijt de directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie aan de gemakzucht van de politieke partijen. „Het is eenvoudiger om in de eigen, blanke subcultuur te blijven. De migrantenwerkgroep van de CU heeft enige tijd stilgelegen, omdat er te weinig prioriteit aan werd gegeven. Dat is teleurstellend.”

Bovendien is de drempel voor migranten hoog. „Actief-zijn in de politiek vraagt een grondige kennis van ons staatsbestel, de taal en de politieke traditie.”

Om meer christenmigranten deel te laten nemen aan de politiek pleit Segers voor het opzetten van een buddyproject waarbij een CU-politicus wordt gekoppeld aan een migrant. „Door actief mee te doen, kunnen migranten barrières overwinnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer