Binnenland

„Te rooskleurig beeld over griepcampagne”

De overheid schetst een „te rooskleurig beeld” over de bijwerkingen die de vaccins tegen Mexicaanse griep kunnen hebben.

Van onze verslaggever
22 October 2009 17:01Gewijzigd op 14 November 2020 08:57
Griepvaccin. - Foto ANP
Griepvaccin. - Foto ANP

Dat betoogden vertegenwoordigers van de Stichting Stralingsarm Nederland (SAN) donderdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Zwolle.Samen met verontruste burgers procederen ze tegen het ministerie van Volksgezondheid en het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG). De critici proberen via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) een reeks documenten op tafel te krijgen over onder meer de procedures die leidden tot de inentingscampagne tegen de Mexicaanse griep, die binnenkort begint.

Een voormalig arts, J. Koetsier, zei namens de SAN dat de vaccins tegen de Mexicaanse griep „minder nuttig en minder veilig zijn dan de overheid ons doet voorkomen.” Hij stelt dat een overheidsfolder over het vaccin „een heel klein stukje en te rooskleurige” informatie biedt over bijwerkingen.

Volgens Koetsier blijkt dat de vaccins tegen de Mexicaanse griep bij jonge kinderen bijvoorbeeld kunnen leiden tot hoofdpijn, diarree en slapeloosheid. In zijn optiek weten „99 van de 100 huisartsen niet wat er in de vaccins zit.”

Juriste mr. M. F. van der Mersch bracht daar namens het ministerie van Volksgezondheid en het College ter beoordeling van geneesmiddelen tegenin dat de vaccins „absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren.” Ze vindt dat „op goede gronden” is besloten dat risicogroepen in de samenleving worden gevaccineerd, hetzij op vrijwillige basis. Er is volgens haar „geen enkele concrete aanwijzing” dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep in de toekomst een verplicht karakter krijgt.

Van der Mersch stelde dat veel van de gevraagde informatie over de vaccins al openbaar is, bijvoorbeeld op de website van de EMEA, de Europese beoordelingsautoriteit van geneesmiddelen. Zo zijn er gegevens te vinden over het risico van vaccinatie voor zwangere vrouwen, aldus de juriste.

Zegsman L. van Dinter van de Stichting Stralingsarm Nederland bestreed „dat er voor de burger heldere informatie” bestaat over het vaccin. „Er staat ontzettend veel op internet. De gemiddelde burger zal niet actief zoeken in Engelse teksten. Ik heb die zelf al struikelend gelezen. Daarom moet de overheid actief makkelijk toegankelijke informatie verschaffen.”

Het ministerie van Volksgezondheid verzet zich tegen openbaarmaking van documenten over gesprekken tussen het ministerie, het Nederlands Vaccin Instituut en farmaceutische bedrijven. Ook weigert het ministerie het contract over de levering van vaccins op tafel leggen. „Het contract is doorspekt met inhoudelijke bedrijfsgevoelige informatie over de vaccins en de leverancier, financiële informatie en voorwaarden die inzicht geven in het onderhandelingsproces. Partijen omschrijven het contract als vertrouwelijk”, aldus Van der Mersch.

Het kort geding in Zwolle werd donderdag massaal bezocht. In het zaaltje moesten stoelen worden bijgesleept. Toen sympathisanten van de Stichting Stralingsarm Nederland hoorbaar hun ongenoegen lieten blijken over het betoog van juriste Van der Mersch, schoot de kortgedingrechter uit zijn slof en riep hij het publiek luidkeels tot de orde.

De kortgedingrechter in Zwolle doet voor of op vrijdag 30 oktober uitspraak.

Binnen enkele weken zijn er ook hoorzittingen van het ministerie en van het CBG waarop het beroep tegen de weigering om documenten vrij te geven, aan de orde komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer