Afghanen door fraude weer naar de stembus
Door fraude bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan, moet het verscheurde land op 7 november opnieuw naar de stembus. De hele gang van zaken werpt een schaduw over president Hamid Karzai. Hij sprak lange tijd tegen dat er bedrog was gepleegd.
De Afghaanse kiescommissie oordeelde dinsdag echter dat een tweede ronde nodig is. De afgelopen weken was onder toezicht van de Verenigde Naties een deel van de stemmen herteld. Bij de steekproeven werden talrijke bewijzen van fraude gevonden. Tienduizenden stemmen die op 20 augustus waren uitgebracht bij 210 stemlokalen, werden ongeldig verklaard.
Volgens de kiescommissie kreeg Karzai daardoor 49,67 procent van de stemmen, net onvoldoende voor de vereiste absolute meerderheid. Eerder leek het erop dat Karzai met bijna 55 procent was herkozen.
Karzai accepteerde het besluit van de kiescommissie. Hij bestempelde de tweede ronde als „een stap voorwaarts” voor de democratie in zijn land. Hij stelde dat het nu niet het juiste moment is om over de onderzoeken naar fraude te debatteren. „Het is de tijd om verder te gaan op de weg naar stabiliteit en nationale eenheid”, aldus Karzai.
Karzai moet het begin november uitsluitend opnemen tegen de nummer twee van de eerste ronde: ex–minister Abdullah Abdullah van Buitenlandse Zaken. Abdullah, de belangrijkste rivaal van Karzai, had al tijdens de verkiezingen twee maanden geleden geklaagd over misstanden. De kiescommissie wil woensdag bekendmaken hoeveel stemmen de uitdager van Karzai op 20 augustus vergaarde.
De Amerikaanse president Barack Obama reageerde tevreden op het Afghaanse besluit een tweede ronde te houden. Volgens Obama is het nu van belang „dat alle elementen uit de Afghaanse samenleving zich blijven verenigen om democratie, vrede en gerechtigheid te bevorderen”. Hij zei te hopen dat het besluit uiteindelijk zal leiden tot de komst van een regering die uitdrukking geeft aan de wensen van de Afghanen.
Obama denkt na over het sturen van 40.000 extra militairen naar Afghanistan. De Verenigde Staten hebben daar al een grote troepenmacht, die het opneemt tegen strijders van de radicaalislamitische Talibanbeweging. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat nog niet bekend is of Obama voor of na 7 november een besluit neemt over het sturen van extra troepen.
Net als Obama prezen de Britse premier Gordon Brown en de Franse president Nicolas Sarkozy de Afghaanse president voor het instemmen met een tweede ronde. Brown stelde dat Karzai als een staatsman leiderschap heeft getoond.
Westerse leiders hadden veel druk uitgeoefend op Karzai om akkoord te gaan met een tweede ronde. In de loftuitingen dinsdag werd met geen woord over fraude gerept.
Secretaris–generaal Ban Ki–moon van de Verenigde Naties noemde de tweede ronde een „enorme uitdaging”. Hij zei dat de VN hun uiterste best zullen doen om de nieuwe presidentsverkiezingen „transparant en geloofwaardig” te maken.