Reorganisatie ABN Amro bijna klaar
Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van de bank ABN Amro kan tevreden zijn. Waar menig bedrijf rode cijfers schrijft, presenteerde hij donderdag een recordbedrijfsresultaat van een kleine 5,5 miljard euro. „Welke bank kan ons dat nazeggen?”
Bovendien meldde Groenink dat het einde van de reorganisatie in zicht is. Het eerste plan, ”Focus 2005”, voorzag begin 2000 in het sluiten van 150 van de 900 bankkantoren en het ontslag van 2500 medewerkers in Nederland. Een jaar later bleek dit onder invloed van tegenvallende cijfers niet voldoende te zijn. ”Zonder omwegen”, het tweede plan, behelsde het schrappen van nog eens 3750 Nederlandse banen in de retail banking.
Terwijl de bank afgelopen jaren driftig aan het schuiven was in consumentenactiviteiten, ging het steeds minder goed met het zakenbankieren. Uitgerekend een activiteit waarvoor Groenink warmliep. Maar de economische teruggang maakte bedrijven steeds huiveriger voor fusies, overnames en een beursgang. Dus werd ook daar fors bezuinigd. Zonder pardon verdwenen honderden arbeidsplaatsen.
Groenink moest wennen aan het idee dat zijn bank het weer gewoon van de kleine spaarder en belegger moest hebben. De ambitie om in 2004 tot de topvijf van een kopgroep van twintig internationale banken te behoren, moest de ijskast in. Bij analisten en pers had de bestuursvoorzitter het verbruid.
Maar het tij lijkt te keren. „De reorganisatie is nu gelukkig bijna afgerond”, zei Groenink donderdag. Kostenbeheersing loont. De bedrijfslasten daalden met bijna 7 procent, waarvoor de overgebleven 105.557 werknemers van de bank lof kregen toegezwaaid. „De kosten zijn onder controle en de opbrengsten zijn nu redelijk conjunctuurbestendig. Voortaan mogen we een stevige positieve kasstroom verwachten. We richten de blik weer op de rest van de markt.”
Hoewel ABN Amro het zwaartepunt bij retailactiviteiten legt, benadrukte Groenink dat het zakenbankieren „aan het startpunt” staat om weer „substantieel” aan de winstgevendheid bij te dragen. Dat was al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2002. De baten namen weliswaar nog iets af ten opzichte van het kwartaal ervoor, maar de kwartaalwinst van het bedrijfsonderdeel was met 63 miljoen euro voor het eerst weer positief.
Verder maakt een goedgevulde kas het mogelijk aan bescheiden investeringen te denken. In Europa kijkt ABN Amro daarbij naar acquisities zoals vorig jaar van het Duitse Delbrück, een vermogensbeheerder voor particulieren met een dikke portemonnee en kleine ondernemingen. Groenink: „Er mogen nog wel meer Delbrückjes bij.” Ook in het Middenwesten van de Verenigde Staten kijkt de raad van bestuur uit naar mogelijkheden voor overnames.
In de VS, een van de drie thuismarkten van ABN Amro, heeft het bedrijf het afgelopen jaar stevig geprofiteerd van de dalende rente. Veel particulieren lieten hun hypotheek oversluiten, hetgeen de bank extra inkomsten opleverde. „In 2003 zal dit effect duidelijk minder worden”, lichtte Groenink toe. „De rente zal nauwelijks meer kunnen dalen, dus het aantal oversluitingen zal afnemen.”
In een ander thuisland, Brazilië, bleef de economie wankel. Met spanning werd eind vorig jaar afgewacht welke koers de nieuw gekozen president Lula da Silva zou gaan varen. „Wat we tot nu toe hebben gezien, lijkt erop te wijzen dat hij een duidelijke agenda te heeft.” Door alle onzekerheid daalde de Braziliaanse real ruim 23 procent in waarde ten opzichte van de euro. Daardoor namen baten in euro’s af, hoewel ze in reals gemeten juist behoorlijk toenamen.
Groenink maakte donderdag ook bekend dat het bekende groen-gele schild van ABN Amro wereldwijd beeldbepalend zal worden. Oude merknamen zoals LaSalle in de VS en Delbrück&Co in Duitsland verdwijnen niet helemaal, maar worden gecombineerd met schild en naam van het Nederlandse bankconcern. „Als u in Chicago loopt moet u toch onze kantoren weten te vinden.”