Lot DSB aan zijden draad
AMSTERDAM (ANP) – Het lot van DSB hangt nog steeds aan een zijden draad. Donderdagochtend rond 9.30 uur beslist de rechtbank in Amsterdam of de bank van Dirk Scheringa failliet wordt verklaard, zo meldde een woordvoerder van de rechtbank woensdagavond.
De rechtbank was woensdagavond vanaf 21.00 in speciale zitting bijeen om het lot te bepalen van DSB Bank. De bewindvoerders Rutger Jan Schimmelpenninck en Joost Kuiper zijn klaar met hun inventarisatie op het hoofdkantoor van de bank in Wognum. Zelf sturen ze aan op een faillissement. Schimmelpenninck heeft laten weten dat dit ook te verwachten is.Ongeveer tweehonderd medewerkers van DSB Bank dromden woensdagavond samen voor de deur van de rechtbank in Amsterdam. „Wij zijn hier omdat we met z’n allen achter onze Dirk Scheringa blijven staan", sprak een medewerkster van de bank. Bij de aankomst van Scheringa werd er luid voor hem geapplaudiseerd.
Scheringa zelf heeft nog hoop dat er toch een doorstart kan worden gemaakt. Hij schat de kans dat zijn bank niet failliet wordt verklaard in op 50 procent. „Het is niet bij voorbaat kansloos. Ik ben nog vol goede moed. We leven nog steeds. We hebben het gevoel dat de rechtbank heel goed luistert. Ik heb hoop", zei hij tijdens een pauze.
Eerder op de dag had hij zijn personeel toegesproken op het hoofdkantoor in Wognum over het besluit van de bewindvoerders om aan te sturen op een faillissement. Dat was een emotionele bijeenkomst, zei bestuurder Joop Hofland van vakbond De Unie, die erbij was. „Scheringa liet weten nog steeds overeind te staan en strijdbaar te zijn. Wel was hij tijdens de bijeenkomst heel emotioneel en aangeslagen. Mensen vlogen hem om de nek en daarbij liepen Scheringa de tranen over de wangen", zei Hofland.
Volgens de vakbondsbestuurder zou een faillissement betekenen dat het grootste gedeelte van de ongeveer tweeduizend medewerkers binnen enkele weken op straat komt te staan. „Een kleiner gedeelte zal nog werkzaam zijn om dingen af te wikkelen, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de IT".
Paula Smit, voorzitter van de Ondernemingsraad van DSB, was er niet blij mee dat de bewindvoerders aansturen op een faillissement. „Dat vinden wij heel erg voor de medewerkers". Volgens Hofland zijn ze „overhaast" te werk gegaan en hebben ze niet genoeg tijd genomen om te kijken of een partij de bank wilde overnemen.
Eerder op woensdag leek het er nog even op dat DSB toch een doorstart kon maken. Maar de bewindvoerders kwamen in de middag met een verklaring dat er met enkele partijen was gesproken, maar dat deze zich later hadden teruggetrokken. Schimmelpenninck wees erop dat eventuele gegadigden moesten aantonen de middelen te hebben om de bank te financieren. De betreffende partij had dat volgens hem niet gedaan. Hij zei dat er bij DSB Bank sprake is van „een negatief eigen vermogen".
Minister van Financiën Wouter Bos was niet verbaasd dat kopers voor de bank wegbleven. Hij zei zelf al geprobeerd te hebben DSB te verkopen. In het weekend was geprobeerd DSB onder te brengen bij Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. Op maandag werd DSB door de rechter onder curatele had gesteld. Dat gebeurde na een verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) om een zogenoemde noodmaatregel.