Wachtlijst jeugdzorg Amsterdam niet weg
Amsterdam slaagt er niet in om de wachtlijsten in de jeugdzorg voor het einde van dit jaar helemaal weg te werken. Wel zal het aantal kinderen dat meer dan negen weken op zorg moet wachten op 1 januari naar verwachting veel lager zijn dan in juli van dit jaar. Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher (PvdA, jeugdzaken) dinsdag in een brief aan minister Rouvoet van Jeugd en gezin.
In juli wachtten nog ruim zeshonderd kinderen op de juiste zorg, aan het einde van dit jaar zijn dat er maximaal 225, zo schrijft Asscher. Dat de wachtlijsten niet helemaal weg zijn, komt volgens de wethouder vooral doordat meer kinderen dan verwacht in aanmerking komen voor jeugdzorg.Rouvoet waarschuwde vorige maand in te zullen grijpen bij de jeugdzorg in Amsterdam en Rotterdam als de wachtlijsten niet voor 1 januari helemaal weg zouden zijn. Rotterdam zal de wachtlijsten evenmin helemaal kunnen wegwerken. Eind vorige maand liet wethouder Peter Lamers (CDA, jeugd, gezin, onderwijs en sport) Rouvoet weten dat er nog 176 kinderen op stonden. De meesten van hen hebben gedragsproblemen.
Mogelijk kan Amsterdam de wachtlijst voor jongeren die 24–uurs begeleiding nodig hebben voor januari nog verder terugbrengen door een project met Begeleid Wonen. Daaraan kunnen maximaal zestig jongeren meedoen. In totaal staan 109 jongeren op de wachtlijst voor 24–uurszorg.
In overleg met Rouvoet wil Asscher daarnaast de mogelijkheden nagaan om jongeren die na 1 januari nog op een wachtlijst staan, jeugdzorg in een andere regio aan te bieden. Asscher verwacht „met enige terughoudendheid" dat de wachtlijst uiteindelijk lager zal uitvallen dan de geschatte 225.
Volgens Asscher zijn de prestaties van Amsterdam in de tweede helft van 2009 conform de afspraak met Rouvoet. „Dat dit niet leidt tot het geheel wegwerken van de wachtlijsten betreur ik met u, maar is niet onrealistisch gezien de feiten".
Asscher schrijft verder zich niet te herkennen in het beeld dat Rouvoet in september schetste, dat Amsterdam niet genoeg doet om de wachtlijsten weg te werken. „Als wethouder plaats ik het belang van de kinderen voorop. Natuurlijk heb ik mij uw opmerking wel aangetrokken".