Winkelen met DSB-pas niet meer mogelijk
Het is niet meer mogelijk in winkels te betalen met een pinpas van DSB Bank. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag gezegd. Klanten van de bank kunnen tot en met woensdag met hun pas nog wel terecht bij geldautomaten. Zij kunnen dan maximaal 250 euro opnemen per dag.
Maandag was het op diverse plaatsen nog wel mogelijk met de DSB–pinpas af te rekenen. Het kostte even tijd om dat stop te zetten, aldus een woordvoerder van de NVB.Vanaf donderdag kunnen klanten van de bank helemaal niet meer bij hun betaalrekening. Dat is een gevolg van de noodregeling die de rechter de bank heeft opgelegd op verzoek van De Nederlandsche Bank.
Er komt onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij DSB Bank, waarbij ook wordt gekeken naar de rol van bestuurders en de opstelling van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
Dat zei minister Bos (Financiën) maandagmiddag tijdens een persconferentie, nadat bekend was geworden dat DSB Bank onder curatele was gesteld.
De Nederlandsche Bank (DNB) had bij de rechtbank zondagavond een zogenoemde noodregeling aangevraagd. Een poging om DSB een doorstart te laten maken onder de hoede van vijf banken mislukte dit weekeinde. De rechtbank, die de aanvraag zondag afwees, besloot gisteren de bank alsnog onder curatele te plaatsen. Nederlandse banken lieten weten geschrokken te zijn. Ze betalen maximaal 3,5 miljard euro voor het falen van DSB.
Politieke partijen drongen gisteren aan op een diepgravend onderzoek. Zo wil coalitiepartij PvdA weten of DNB op tijd heeft ingegrepen bij DSB. Ook coalitiegenoot ChristenUnie wil dat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd. GroenLinks wil een spoeddebat.
Volgens Bos heeft voormalig minister van Financiën en voormalig DSB-bestuurder Zalm „volledig begrip” voor het onderzoek en heeft hij zijn medewerking toegezegd. Zalm stelde in een verklaring dat hij zich zijn periode bij DSB altijd „met succes heeft ingezet voor een verbetering van het beleid.”
Topman Dirk Scheringa reageerde maandag fel op de uitspraak van de rechter. Hij voelt zich „gepakt.” Volgens Scheringa heeft het ministerie van Financiën of DNB gisternacht informatie gelekt over de noodregeling, waardoor veel onnodige onrust ontstond onder spaarders en medewerkers. President Nout Wellink van DNB noemde de beschuldiging van Scheringa „ongegrond.” Hij wees erop dat ook nog eens vijf banken betrokken waren bij het overleg over DSB Bank. Hij vindt het „heel erg dat er gelekt is”, maar volgens Wellink hoeft dat niet „kwaadwillig” gebeurd te zijn.
De twee benoemde bewindvoerders bij DSB, Rutger Jan Schimmelpenninck en Joost Kuiper, zijn begonnen met hun werk op het hoofdkantoor van de bank in Wognum. Maar volgens een woordvoerder is het te vroeg om inhoudelijk mededelingen te doen over de voortgang van hun bevindingen. Volgens hem zijn er twee scenario’s voor DSB, een doorstart of een faillissement.
Het Steunfonds Probleemhypotheken zou dinsdagmiddag in een gesprek met de bewindvoerders aandringen op het handhaven van de regeling die vorige week werd overeengekomen met DSB Bank om gedupeerden te helpen. Die overeenkomst is niet getekend. Woordvoerder Jelle Hendrickx zegt van DSB Bank vernomen te hebben dat DNB niet wilde dat het akkoord ondertekend zou worden.