Run op DSB leek zondag voorbij
AMSTERDAM (ANP) – De run op de spaartegoeden van DSB Bank leek voorbij, toen de rechtbank in Amsterdam zondag aanvankelijk de eis van De Nederlandsche Bank om DSB Bank onder toezicht te stellen, afwees. In de nacht van zondag op maandag ontstond een nieuwe stormloop op de tegoeden en dat veranderde de zaak volledig. Zondag haalden de spaarders 3,8 miljoen euro van de rekeningen, tegenover 41,6 miljoen euro tussen zondagavond 12 uur en maandagmorgen half tien. Daarna werd de eis alsnog toegewezen. Dit blijkt uit het vonnis van de rechtbank.
Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed deed op donderdagmorgen 1 oktober een oproep op de televisie om spaartegoed op te nemen en zo het faillissement van DSB Bank af te dwingen. Dat leidde tot het opnemen van 88,1 miljoen euro nog diezelfde dag, 100,9 miljoen euro een dag later en 128 miljoen euro op 3 oktober. Daarna werd het bedrag per dag fors minder. Op zondag 11 oktober stond de teller op 622,7 miljoen euro aan opgenomen spaargeld, maar afgelopen zaterdag ging nog „slechts" 7,8 miljoen euro van de rekeningen af.Na de run in de nacht van zondag op maandag oordeelde de rechtbank: „De liquiditeit van DSB ontwikkelt zich thans op gevaarlijke wijze en er is geen vooruitzicht op een verbetering van die ontwikkeling". Zondag oordeelde de rechtbank nog dat de liquiditeit van de bank „zorgelijk" was, maar dat de uitstroom van geld een „duidelijk dalende tendens vertoont en dat de komende dagen zal moeten blijken of de uitstroom tot stilstand komt".
Volgens de rechtbank was het toen nog te vroeg om te zeggen dat er geen enkel uitzicht op verbetering van de liquiditeit was. Ook oordeelde de rechtbank dat de „probleemhypotheken" nog onvoldoende in kaart waren gebracht om de gevolgen voor de positie van de bank te kunnen beoordelen.
DSB erkende tijdens de rechtszaak dat de gevolgen van een overeenkomst met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken begroot worden op 85 miljoen euro, maar dat bedrag dient wel uitgesmeerd te worden over de komende jaren.