Buitenland

Betogers VS eisen gelijke rechten voor homo's

Tienduizenden mensen hebben zondag in de Amerikaanse hoofdstad Washington gedemonstreerd voor gelijke rechten voor homo-, bi- en transseksuelen. Betogers eisten dat homostellen met een geregistreerd partnerschap dezelfde rechten krijgen als getrouwde heterostellen. Ook willen ze dat militairen voor hun geaardheid mogen uitkomen, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN.

ANP
12 October 2009 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 08:52

De betogers liepen langs het Witte Huis richting het Capitool. Ze stopten kort bij de ambtswoning van de president om Barack Obama scanderend om hulp te vragen. „Obama, ik weet dat je luistert", zei de Amerikaanse zangeres Lady Gaga ten overstaan van de menigte, en vervolgde met: „We zullen jou en je regering onder druk blijven zetten om je beloftes uit te voeren."Volgens de organisatoren waren er ruim 150.000 betogers op de been. De politie wilde geen aantallen noemen.

De protestmars volgde op de belofte van Obama een dag eerder een einde te maken aan het verbod voor homo’s om in het leger openlijk voor hun geaardheid uit te komen. Obama wil een eind maken aan de wet die in 1993 onder de toenmalige president Bill Clinton tot stand kwam.

Volgens die wet ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ mogen rekruten niet meer naar hun geaardheid gevraagd worden. Aan de andere kant kunnen homoseksuelen op straffe van ontslag en mogelijke strafrechtelijke vervolging niet openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen. Obama stelde de wet te willen intrekken, maar noemde geen datum.

Een van de sprekers op de demonstratie was een militair die werd ontslagen toen hij bekendmaakte dat hij homo was. „We houden van ons land, ook al houdt ons land niet van ons." De man is een van de 12.000 militairen die sinds 1993 uit het leger zijn gezet.
De hoofdspreker op de protestbijeenkomst was Julian Bond, de voorzitter van de Nationale Vereniging voor Kleurlingen (NAACP).

„Vooral zwarte burgers zouden niet tegen gelijkheid moeten zijn, en dat is waar het om draait bij het homohuwelijk." Volgens opiniepeiling zijn er in de VS echter veel meer tegenstanders van het homohuwelijk dan voorstanders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer