Zeeuwen verdeeld over ontpoldering
Zeeland reageert met gemengde gevoelens op het kabinetsbesluit vrijdagmiddag om de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder ondanks eerdere aarzeling toch te ontpolderen. De provincie, de eigenaar van de polder en de boeren zijn teleurgesteld, de milieulobby en de Antwerpse haven juist opgelucht.
Het provinciebestuur van Zeeland laat weten dat het bepaald niet blij is met het kabinetsbesluit om de Hedwigepolder onder water te zetten. Het kabinet nam dit besluit om tegemoet te komen aan de afspraak met Vlaanderen om de natuurschade als gevolg van de verdieping van de Westerschelde te compenseren.De provincie zelf gaat niet tegen het besluit in beroep, aldus de woordvoerder van gedeputeerde F. Hamelink. Volgens de provinciebestuurder zijn er geen mogelijkheden om de beslissing aan te vechten.
De eigenaar van de polder, de Vlaming Gery de Cloedt, doet dat wel. Hij liet donderdag al weten dat hij elk plan voor ontpoldering bij de Raad van State zal bestrijden. Een van zijn twintig pachters, Ewald Baecke, is het met De Cloedts voornemen hartgrondig eens. „We gaan door tot het Europees Hof. En reken maar dat De Cloedt deze zaak goed heeft voorbereid.”
Baecke is „enorm teleurgesteld” in de politiek. Met name de opstelling van PvdA en ChristenUnie valt hem tegen. „PvdA-Kamerlid Roefs heeft tijdens een rondleiding gezegd dat ze deze mooie polder nooit wil opgeven. We hebben een mailtje van CU-leider Slob waarin hij ons verzekert dat zijn partij tegen ontpoldering blijft.”
Boerenorganisatie ZLTO zegt in een reactie „het besluit tot ontpoldering zeer te betreuren.” De ZLTO vindt het jammer dat het kabinet het alternatief van het Zeeuwse waterschap, gericht op buitendijks natuurherstel, heeft afgewezen.
Milieuorganisaties reageren verheugd. De Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF) en Het Zeeuwse Landschap (HZL) noemt het kabinetsbesluit „broodnodig. Het besluit is goed voor de Westerschelde”, zegt ZMF-woordvoerder Gijs van Zonneveld. Wel is het volgens hem jammer dat het besluit zolang op zich heeft laten wachten.
Volgens de ZMF en HZL is ontpoldering nodig voor het herstel van de natuur na de verdieping van de Westerschelde. Die is reeds door diverse verdiepingen aangetast, aldus Van Zonneveld. Ze stellen dat de Westerscheldenatuur „opgelucht kan ademhalen.”
Ook Vogelbescherming Nederland verwelkomt het kabinetsbesluit. De organisatie ziet dit als een „waardevolle eerste stap naar natuurherstel in de Westerschelde”, zo bleek gisteren uit een reactie.
In het Scheldeverdrag met België is vastgelegd dat 600 hectare grond voor de natuur wordt vrijgemaakt ter compensatie van de uitdieping van de Westerschelde. Volgens Vogelbescherming Nederland wordt de helft daarvan gerealiseerd als de zeearm de bijna 300 hectare tellende Hedwigepolder in bezit krijgt.
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zegt „pas echt blij te zijn als de baggerwerken zijn voltooid.” Wel noemt de Antwerpse havenschepen M. Van Peel de beslissing „een betekenisvolle stap.” Volgens de in 2005 afgesloten Scheldeverdragen tussen Vlaanderen en Nederland zou de verdieping in 2009 moeten zijn voltooid.