Ruzie op EU-top over zetels agentschappen
De EU-top in Laken, een wijk van Brussel, is zaterdagavond geëindigd in een fikse ruzie over de vestigingsplaats van enkele nieuwe Europese instellingen. Frankrijk en Italië hielden een besluit tegen omdat hun kandidaat-steden bij de toewijzing dreigden te worden gepasseerd.
Een van de belangrijkste op te richten agentschappen betreft het voedselveiligheidsbureau, waarvan het onderzoek en de verdere activiteiten gericht zullen zijn op het voorkomen en bestrijden van crises als rond de bse-koeien en de dioxine-kippen. Finland, dat tot nu toe bij de verdeling van instanties altijd buiten de boot viel, mede door zijn ligging in een uithoek van de Unie, maakte zich er sterk voor dit orgaan onder te brengen in Helsinki. Het genoot daarbij brede steun. Daardoor leek het Italiaanse Parma het nakijken te hebben. Dat wenste premier Berlusconi niet te accepteren. Kok vertelde na afloop dat zijn collega „met stemverheffing” sprak om zijn verontwaardiging te uiten.
Ook het Franse Lille behoorde tot de kanshebbers. President Chirac en premier Jospin waren bereid deze kandidatuur eventueel te laten vallen, maar eisten dat het bureau voor de maritieme veiligheid (Emsa) dan in ieder geval in Nantes gehuisvest zou worden. Zij menen als lidstaat met de grootste kustlijn daar recht op te kunnen doen gelden. Het huidige, Belgische voorzitterschap van de EU stelde echter voor die ’prijs’ toe te kennen aan Portugal, dat met Lissabon in de race was.
Door deze gang van zaken ontstond er een patstelling. Premier Verhofstadt, onder wiens regie de tweedaagse vergadering van de regeringsleiders plaatsvond, achtte het niet zinvol de onderhandelingen voort te zetten en besloot de zetelproblematiek door te schuiven naar de eerste helft van 2002. Dan geeft Spanje leiding aan de gemeenschap. Eerder dit jaar, tijdens de top van juni in het Zweedse Göteborg, lukte het ook al niet een oplossing te vinden.
Meer banen
Het voedselagentschap, dat per 1 januari zijn werkzaamheden aanvangt, zal voorlopig een onderkomen krijgen in Brussel. Ook Eurojust, het samenwerkingsverband van officieren van justitie, gaat alvast van start. Dat gebeurt in Den Haag. Waarschijnlijk zal het in de toekomst daar ook blijven.
Nederland had liever het kantoor voor de luchtveiligheid (Easa) naar Hoofddorp gehaald. Dat zou namelijk meer banen opleveren. Keulen lijkt op dat punt over betere papieren te beschikken, hoewel door de onenigheid in Laken formeel alles nog mogelijk is.