Zeewater rond Zuidpool was ooit tropisch
UTRECHT – In het verleden was er nauwelijks een temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en de University of California.
Volgens de wetenschappers lag de zeewatertemperatuur rond Antarctica in de periode van 50 to 60 miljoen jaar geleden boven de 30 graden. Ze publiceren de resultaten van hun onderzoek deze week in het tijdschrift Nature.De onderzoekers baseren hun resultaten op boorkernen uit een gebied ten oosten van Tasmanië. Ze veronderstellen dat het gebied 35 en 65 miljoen jaar geleden tegen Antarctica aanlag.
De wetenschappers stellen dat de aarde 50 miljoen jaar geleden langzaam afkoelde. De temperatuur zou rond 33 miljoen jaar geleden een dieptepunt bereiken met de vorming van een grote Antarctische ijskap.
Bijbelgetrouwe wetenschappers als de meteoroloog Michael Oard hebben berekend dat na de zondvloed gedurende een periode van 700 jaar de oceanen langzaam afkoelden van zo’n 30 graden Celsius tot de huidige temperatuur van 4 graden, terwijl tegelijkertijd de ijskappen op zowel Noord- als Zuidpool aangroeiden door extreme sneeuwval.
Volgens de wetenschappers kunnen de resultaten van hun onderzoek gevolgen hebben voor verwachtingen van de klimaatverandering in de toekomst. „De nu gegenereerde veldgegevens laten zien dat pooltemperaturen in een toekomst met veel CO2 veel hoger kunnen liggen dan wat de computermodellen van het IPCC voorspellen”, zegt Peter Bijl, paleo-klimatoloog aan de Universiteit Utrecht.
Het IPCC ofwel het Intergovernmental Panel on Climate Change is een organisatie van de Verenigde Naties, opgericht in 1988, om de risico’s van klimaatverandering te evalueren. „De toekomstige klimaatverandering kan dus nog groter zijn dan zelfs de somberste IPCC-voorspellingen”, aldus Bijl.