Economie

Ouderen eisen inspraak in pensioenfondsen

De ouderenbonden, verenigd in het CSO, onderhandelden woensdag opnieuw met werkgevers en vakbonden over medezeggenschap in pensioenfondsen.

ANP
12 February 2003 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

De vertegenwoordigers van de bejaarden zijn door hun achterban teruggestuurd omdat ze het ontwerpakkoord van december te slap vinden. Zij eisen hardere afspraken over wetgeving.

De sociale partners voelen echter niets voor het openbreken van de eerder gemaakte afspraken. Zowel de vakcentrale FNV als de ondernemersorganisatie VNO-NCW weigert de medezeggenschap van ouderen in de wet vast te laten leggen. De ouderen dringen al langer aan op meer invloed, maar zijn vooral de laatste tijd bezorgd geraakt, omdat sommige pensioenfondsen de uitkering niet meer volledig aan de prijsstijgingen hebben aangepast.

De werkgevers kunnen goed leven met het conceptconvenant van twee maanden geleden. „Daarmee zijn mogelijkheden te scheppen om binnen bedrijven en bedrijfstakken maatwerk te leveren. Met een uniforme wetgeving lukt dat niet”, aldus G. Verheij, secretaris pensioenbeleid van VNO-NCW dinsdag.

Ook de bonden geven de voorkeur aan de huidige overeenkomst, vooral om te kunnen voortborduren op het eerste convenant uit 1998. Daarin zijn voorstellen gedaan om gepensioneerden via deelnemersraden te laten meepraten in pensioenfondsen. „Op sommige onderdelen kan dat beter. Daarom wil ik verder met het convenant”, stelt K. Roozemond, vice-voorzitter FNV.

Daarmee zit zij op dezelfde lijn als Verheij. „Dat convenant was zeker niet een stuk met alleen maar negens en tienen, maar het functioneerde ruim voldoende.” Hij onderstreept dat de werkgevers openstaan voor medezeggenschap van ouderen, die vooral via onderling overleg tot stand moet komen. „Dit is een onderwerp van deze tijd. Ik noem dit de emancipatie van gepensioneerden. We moeten duidelijk ruimte geven aan die ontwikkeling.”

Mocht blijken dat een convenant onvoldoende werkt, dan kan alsnog worden gekeken naar wetgeving, stelt Verheij.

Maar één van de CSO-bonden, de NVOG, vreest dat dit te lang gaat duren. Zij verlangt op korte termijn keiharde afspraken over wetgeving. „Werkgevers en werknemers hebben gedurende vele jaren geprofiteerd van lage pensioenpremies en de gepensioneerden wensen daarvoor de tol niet te betalen”, zo onderstreepte de NVOG aan de vooravond van het overleg. Zij wijst het beginselakkoord van december als onvoldoende van de hand.

De NVOG behartigt de belangen van 82.000 gepensioneerden en is één van vier bonden binnen het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), dat 650.000 ouderen vertegenwoordigt. Interim-directeur T. Lechner van het CSO hoopt het akkoord te redden. Hij wil tijdens de vierjarige looptijd van het convenant met de bonden en werkgevers voorbereidingen treffen voor mogelijke wetgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer