Economie

Verwarring rond dioxineverdenking

De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) is ontstemd dat de Duitse overheid Nederland pas op 7 februari op de hoogte heeft gesteld van de dioxinebesmetting bij een Duits bedrijf dat producten aan Nederlandse veevoederbedrijven levert. LTO-Nederland verlangt betere en snellere informatie voor boeren over de dioxineverdenkingen.

Redactie economie
12 February 2003 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Volgens Nevedi-secretaris W. van de Fliert is er nog geen aanleiding om te denken dat het Duitse bedrijf niet aan alle vereisten voldeed, maar de vereniging zoekt momenteel wel uit of er fouten zijn gemaakt door de Duitsers of de transporteur uit Borne die het Duitse broodmeel (dat besmet zou zijn) aan vier Nederlandse voerderbedrijven heeft geleverd.

„We moeten eerst bezien of de kosten een beetje meevallen”, blijft de secretaris voorzichtig. Hij denkt echter wel dat er claims richting het Duitse bedrijf zullen gaan als de omvang van de schade duidelijk wordt. Van de Fliert spreekt van een „bijzonder beroerde situatie.”

Bedrijfsleider J. de Lenne van Velthof Veevoeders uit Borne denkt overigens niet dat het mengvoeder uit Duitsland is besmet met te hoge concentraties dioxine. Velthof is een van de vijf Nederlandse bedrijven die mengvoer hebben afgenomen van een bedrijf uit de Duitse deelstaat Thüringen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft monsters afgenomen op bedrijven uit Borne, Lunteren, Geesteren (Ov.), Markelo en Overdinkel. Deze bedrijven hebben in totaal 100 ton mengvoeder uit Duitsland afgenomen. Als uit deze testen blijkt dat partijen vlees met dioxine zijn besmet, moeten deze zo snel mogelijk uit de schappen worden gehaald.

De Nederlandse supermarkten wachtten woensdagmorgen op meer informatie van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) over de eventuele dioxinebesmetting voor ze maatregelen zouden nemen. „We staan 24 uur per dag in contact met de VWA en wachten op instructies. Wij staan weer in verbinding met alle supermarkten”, aldus een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Volgens woordvoerder Scholtens van GLTO nemen circa 160 à 170 veehouders mengvoer af van de vier verdachte bedrijven. „Het is nog niet bekend hoeveel veehouders en wie er precies bij betrokken zijn. Onbegrijpelijk dat de mengvoederbedrijven hun administratie nog niet op orde hebben. De sector kan deze affaire er absoluut niet bij hebben. We moeten een beter controlesysteem hebben op de samenstelling van veevoeders.”

Velthof Veevoeders heeft contact gehad met het Duitse bedrijf dat broodafval vermaalt tot meel voor mengvoeders. De Lenne: „Er zijn begin december problemen geweest met de droging van de grondstof. Mogelijk is daar te veel hitte bij vrijgekomen of is verbrandingsrook in contact gekomen met de grondstof. Onze partij dateert van begin januari. Mij is verteld dat deze partij niet besmet zou zijn met dioxine.”

Ook directeur M. Westeneng van mengvoederbedrijf De Valk uit Lunteren relativeert het risico. „Slechts 2 à 3 procent van het broodmeel wordt verwerkt in mengvoeders. Dat neemt niet weg dat wij geen zaken meer doen met dat betreffende bedrijf uit Duitsland.” De Nederlandse mengvoederbedrijven zijn gecertificeerd. Toch worden niet alle partijen mengvoeders onderworpen aan laboratoriumtesten.

LTO-Nederland noemt het „intrigerend” dat het zo lang heeft geduurd voor Duitsland het Nederlandse ministerie van Landbouw op de dioxineverdenking heeft gewezen. De organisatie hoopt dat dit incident de aanleiding vormt voor betere communicatie „om dit soort ellende in de toekomst te voorkomen.”

Wie aansprakelijk is voor de schade die de boerenbedrijven oplopen omdat hun vlees nu niet in de schappen komt, is volgens LTO nog niet duidelijk. Zowel het Duitse bedrijf als de Nederlandse transporteur uit Borne komt daarvoor in aanmerking, stelt de woordvoerder. LTO heeft nog hoop dat de schade meevalt, omdat het om een relatief kleine partij besmet broodmeel gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer