Buitenland

Bevolking Rusland krimpt

Rusland zou de immigratie moeten vergemakkelijken om de gevolgen van de demografische crisis waarin het land verkeert tegen te gaan. Dat staat in een maandag verschenen rapport van de Verenigde Naties.

AP
6 October 2009 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 08:49
De bevolking van Rusland krimpt. Foto EPA
De bevolking van Rusland krimpt. Foto EPA

De VN meldde vorig jaar dat het aantal inwoners van Rusland sinds 1993 ondanks de komst van miljoenen immigranten met 6,6 miljoen is gedaald. Het inwonertal dreigt in 2025 met nog eens 11 miljoen te zijn afgenomen, met als gevolg een tekort aan arbeidskrachten, vergrijzing en achterblijvende economische groei. Weliswaar is het geboortecijfer de laatste tijd dankzij een overheidscampagne gestegen, maar op de lange termijn maakt dit volgens de VN weinig verschil.De VN roept Rusland op zijn sterftecijfer, dat vergelijkbaar is met dat van sommige Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, omlaag te brengen. Daartoe moet de gezondheidszorg worden verbeterd en de bevolking worden aangemoedigd gezonder te gaan leven, met name door minder alcohol te drinken.

Rusland zou maatregelen moeten nemen om de grondrechten en levensomstandigheden van miljoenen migranten, veelal afkomstig uit andere voormalige Sovjetstaten, te verbeteren, zo staat in het gisteren verschenen rapport. Deze arbeidsmigranten worden in veel gevallen gediscrimineerd en uitgebuit. Soms worden ze het slachtoffer van xenofobisch geweld.

In veel ontwikkelde landen is het inwonertal gestagneerd en wordt er rekening mee gehouden dat de bevolking rond 2025 gaat krimpen, maar in Rusland, dat nu zo’n 142 miljoen inwoners telt, krimpt de bevolking al sinds 1992. Rusland heeft een van de hoogste sterftecijfers in de geïndustrialiseerde wereld. De levensverwachting voor mannen bedraagt nauwelijks 60 jaar.

Door niet geheel opgehelderde oorzaak komen hart- en vaatziekten in Rusland heel veel voor, maar de meeste deskundigen wijten het hoge sterftecijfer aan een en dezelfde oorzaak: alcohol. Alcoholgebruik wordt in verband gebracht met zowel het hoge aantal leveraandoeningen als het hoge aantal moorden, zelfmoorden en dodelijke ongelukken in het land. Van de sterfgevallen onder Russen tussen de 15 en 54 jaar sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 was meer dan de helft te wijten aan alcohol, zo blijkt uit onderzoek.

President Dmitri Medvedev kondigde in september maatregelen aan om het alcoholgebruik terug te brengen en daarmee heeft hij zich politiek op glad ijs begeven. Alcohol en met name wodka speelt in de Russische cultuur een belangrijke rol. Sovjetleider Michail Gorbatsjov maakte zichzelf destijds bepaald niet populair toen hij het alcoholgebruik probeerde aan te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer