Binnenland

Weinig begrip Kamer voor stakingsplan ov

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komt woensdag in de ochtendspits stil te liggen als het aan de FNV-bond Abvakabo ligt. De bond wil trams, bussen en metro’s in de drie steden in de ochtenduren stilzetten in het kader van de FNV-actiedag tegen de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

ANP
5 October 2009 16:03Gewijzigd op 14 November 2020 08:49
Vakbond AbvaKabo wil woensdag het ov platleggen. Foto ANP
Vakbond AbvaKabo wil woensdag het ov platleggen. Foto ANP

De vervoerders van de drie grote steden reageerden maandag furieus op het initiatief van de vakbond en willen de actie voorkomen met een kort geding. Dit dient dinsdagochtend in Amsterdam. Zij noemen de actie ,buitenproportioneel’’ en stellen dat er ,geen enkele rechtvaardiging’’ voor het initiatief is. ,De verhoging van de AOW-leeftijd is geen bedrijfsbeleid, maar overheidsbeleid’‘, stelt het Amsterdamse GVB. Bovendien is er nog helemaal geen besluit genomen over de verhoging van de AOW-leeftijd, beklemtonen de vervoerders. Ook de drie gemeenten reageerden afwijzend. Reizigersvereniging Rover noemt het voornemen van de Abvakabo FNV ,vreselijk asociaal’‘.,Jammer’', zeggen de bewindslieden van het ministerie van Sociale Zaken over de actie. Minister Donner en staatssecretaris Klijnsma stellen dat de vakbonden maandenlang de tijd hebben gekregen om samen met de werkgevers een alternatief te bedenken voor de ingreep.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de acties in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, net als de andere acties tegen de AOW-plannen, pas na de spits zouden beginnen. Maar de Abvakabo was bang dat de veiligheid van het personeel niet gegarandeerd kon worden als trams, bussen en metro’s om 12.00 uur stilgezet zouden worden. De ov-bedrijven wilden volgens de bond niet meewerken om het in goede banen te leiden.

Vorig jaar besloot de rechtbank in Groningen dat buschauffeurs in de drie noordelijke provincies weer in de spits moesten gaan rijden nadat zij elf dagen hadden gestaakt. De rechtbank besliste dat de reizigers wel erg zuchtten onder de ruzie tussen de werkgevers en werknemers. Het kort geding was toen aangespannen door reizigersorganisatie Rover en de drie noordelijke provincies. Buschauffeurs voerden toen actie nadat de onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst waren vastgelopen.

Op tientallen plaatsen in het hele land zijn woensdag acties. Werknemers van Shell in Moerdijk bijten woensdagochtend het spits af. Daar is van 06.00 tot 08.30 uur een poortactie gepland. Maar de meeste acties beginnen om 11.55 en duren 65 minuten. Daarmee wil de grootste vakcentrale van Nederland aangeven dat mensen ook straks nog ervoor moeten kunnen kiezen op hun 65 gebruik te gaan maken van de AOW, met een uitkering die op hetzelfde peil ligt als nu. FNV-voorzitter Agnes Jongerius is woensdag op de actiebijeenkomst op het Jaarbeursplein in Utrecht.

Het overleg over de AOW tussen werkgevers en vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) liep vorige week op een mislukking uit. Werkgevers, die wel voorstander zijn van een verhoging van de AOW-leeftijd, en de vakcentrales FNV, CNV en MHP leggen de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen bij elkaar. Het gevolg van het stuklopen van de gesprekken is dat het kabinet verder kan werken aan de plannen om de pensioenleeftijd op te krikken. Minister Donner (Sociale Zaken) heeft laten weten dat het kabinet hier snel de knoop over zal doorhakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer