Twijfels over aanval hackers
It-experts hebben twijfels of de website van DSB Bank inderdaad is platgelegd door een aanval van hackers. Zonder informatie van de bank is geen zekerheid te krijgen over wat er is gebeurd.
Klanten van DSB konden ook vrijdag niet bij hun geld. In eerste instantie zei een medewerker van de bank dat de website overbelast was. Een heleboel klanten zouden geld overboeken. DSB claimde later dat dit onjuist was en dat de bank het slachtoffer was van computerhackers.Een woordvoerder van DSB herhaalde dit vrijdag . „Er werd een bombardement uitgevoerd vanuit een pc naar de server. Dat heeft de site twee uur platgelegd.” Het zou gaan om een zogeheten denial-of-serviceaanval (DoS).
Volgens Wilbert de Vries, hoofdredacteur van technologiewebsite tweakers.net, lijkt zo’n aanval op de situatie waarin het internetverkeer naar een website onverwacht sterk toeneemt.
De meeste websites zijn volgens hem goed in staat om een DoS-aanval snel af te slaan. Hij vindt het daarom opvallend dat de site gisteren nog steeds traag was. „Als er donderdag een aanval was, zou je niet verwachten dat het vrijdag nog niet is opgelost.”
Volgens Rop Gonggrijp, hacker en oprichter van internetprovider XS4ALL, wordt een digitale aanval vaak als smoes gebruikt. „Het is een veelgebruikt excuus om eigen incompetentie te verhullen. Het enige wat we weten, zijn uitspraken van bestuurders die niet weten waar ze het over hebben.”
Alsof er niets aan de hand was, presenteerde oprichter Dirk Scheringa van DSB Bank gisteren ‘zijn’ schaatsploeg aan de verzamelde pers.
Tijdens de presentatie liep Scheringa weg. Volgens zijn woordvoerder moest dat niet gezien worden als een vlucht.
DSB Bank liet vrijdag weten dat ruim 1 procent van de 4,5 miljard euro spaargeld die de bank in beheer heeft, ofwel meer dan 45 miljoen euro, sinds donderdagochtend is overgeboekt naar andere banken.