Regeringscoalitie Duitsland kraakt onder Irak
De Duitse bondskanslier Gerhard Schröder lijkt zijn minister van Buitenlandse Zaken en vice-kanselier Joschka Fischer volkomen te negeren. Duitse media hebben dinsdag gemeld dat de sociaal-democratische Schröder buitenlandse politiek bedrijft zonder zijn coalitiegenoot van de Groenen, Fischer.
Fischer zou, overigens niet voor het eerst, volgens sommige media denken aan aftreden. De Duitse liberalen (FDP) eisen dat hij dat hij dat onmiddellijk doet gezien zijn treurige staat van dienst als minister. Fischer houdt Schröder verantwoordelijk voor zijn mislukte buitenlandse politiek.
Fischer wilde ooit voorkomen dat Duitsland wordt geïsoleerd, Europa sterk en verenigd laten optreden, goede betrekkingen met de Verenigde Staten en de vrede bevorderen, met name in het Midden-Oosten.
Zijn inspanningen zijn vergeefs gebleken volgens waarnemers. De kwestie Irak heeft de geschillen met Schröder op de spits gedreven. Schröder heeft consequent volgehouden dat Duitsland onder geen beding meedoet aan een oorlog tegen Irak. Maar Fischer wilde wat meer speelruimte voor zijn land en sloot instemming met een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad over ingrijpen in Irak niet uit.
Zijn chef blijft echter luidruchtig dwarsliggen. Maandag bezoer hij nog voor SPD-bestuursleden die hem kennelijk tot flexabiliteit wilden manen: „Bij deze vraag (over de Irak-politiek) staat veel op het spel, voor Duitsland, voor de SPD en voor mijzelf, (…) belangrijk is dat we conflicten op vreedzame wijze kunnen oplossen. Daar moeten we onze hele politiek op richten.” Een deelnemer aan de bijeenkomst concludeerde dat Schröder zijn politieke lot aan zijn eigen Irak-politiek heeft verbonden.
Afgelopen weekeinde was er via de telefoon een uitermate luide en emotionele botsing van meningen tussen Fischer en Schröder. Fischer was discreet bezig aan een Duits-Frans plan om te proberen Irak zonder oorlog om te turnen in een protectoraat van de VN, waar naar believen naar verboden wapens kan worden gezocht. Vrijdag nog had hij naar verluidt vertrouwelijk bij de paus in het Vaticaan over dit alternatief gerept.
Het was evenwel nog niet af en strikt geheim toen het Duitse weekblad Der Spiegel er al over begon. Hun bronnen zaten niet in Parijs of het Vaticaan, maar in de burelen van Schröder of in het hoofdkwartier van diens partij, de SPD. Fischer en zijn collega van Defensie Peter Struck werden volledig verrast door het lek uit Schröders entourage. Een Duitse diplomaat meent volgens het dagblad Bild dat de betrekkingen tussen de bondskanselier en zijn plaatsvervanger in een ijstijd zijn beland. Maar Fischer zwijgt vooralsnog diplomatiek.
Schröder wil volgens Der Spiegel woensdagavond op beraad van de coalitiepartners (SPD en de Groenen) de meningsverschillen over Irak uitpraten. Het dagblad Die Welt ziet in dat voornemen een bewijs hoe ernstig de relatie is verstoord. Schröder en Fischer konden tot dusverre privé, van man tot man, hun geschillen uitpraten.