Politiek

Bos bepleit miljarden klimaathulp arme landen

GÖTEBORG (ANP) - Minister Bos (Financiën) heeft vrijdag krachtig bepleit dat de EU circa 2 miljard euro per jaar betaalt als klimaathulp aan ontwikkelingslanden.

2 October 2009 13:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:48
Minister Bos pleit voor 2 miljard euro per jaar voor klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Foto ANP
Minister Bos pleit voor 2 miljard euro per jaar voor klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Foto ANP

De betaling moet al volgend jaar beginnen. Vanaf 2012 kan dat stijgen tot zo’n 10 miljard euro overheidsgeld per jaar. Voorwaarde is dat een VN-top in Kopenhagen in december een akkoord oplevert over minder CO2-uitstoot vanaf 2012.Bos, die speciaal voor dit pleidooi vrijdag naar EU-beraad in Göteborg was gevlogen, zag tot zijn vreugde dat meer EU-landen zich uitspreken voor dit plan van de Europese Commissie. Maar met name Polen en andere Oost-Europese landen willen de hand op de knip houden.

„Het zijn zelf ook niet de rijkste landen”, beseft Bos. Door hun vuilere industrie zouden de Oost-Europese landen relatief meer moeten meebetalen, klaagden ministers uit Oost-Europese landen. „Maar daar laten we ons niet door uit het veld slaan”, zei Bos.

Bos wil de Oost-Europese dwarsliggers vooral meer zekerheid bieden. „Die landen willen graag heel duidelijk weten hoeveel ze dan gaan betalen. Ze zijn huiverig voor algemene principes en uitgangspunten waarvoor ze later een rekening gepresenteerd kunnen krijgen”.

Bos vindt de overeenstemming belangrijk omdat Europa volgens hem leiderschap moet tonen bij het wereldwijde klimaatoverleg in Kopenhagen. „Juist omdat Kopenhagen in Europa ligt, betekent dat het niet aan ons mag liggen als het overleg mislukt”.

Minister Anders Borg (Financiën) van huidig EU-voorzitter Zweden verwacht al eind oktober een akkoord over de EU-klimaathulp aan ontwikkelingslanden. „Ik zie flink wat toenadering tussen de ministers. Niemand was echt tegen”, zei Borg.

Doel is dat ontwikkelingslanden van de EU-miljarden hun industrie milieuvriendelijker kunnen maken. Maar ook ophogen van dijken tegen bijvoorbeeld de rijzende zeespiegel is mogelijk.

EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) stelde bij het beraad vast dat de EU tot dusver de enige wereldmacht is die cijfers op tafel heeft gelegd voor de klimaatsteun aan arme landen. „Dat is reden tot zorg”, zei hij. Europa hoopt dat ook de VS gaan meedoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer