Platform: Bescherm gehandicapte beter
Mensen met een verstandelijke handicap moeten beter worden beschermd. Mensen die willen gaan werken in de gehandicaptenzorg, moeten beter worden gescreend.
Dat stelt directeur W. Drooger van het Platform Verstandelijk Gehandicapten (VG), dat zeventien belangenorganisaties vertegenwoordigt. Hij reageert daarmee onder andere op de vrijspraak woensdag van een 58-jarige buschauffeur uit Zuidwolde door de rechtbank in Zwolle.Het openbaar ministerie beschuldigde hem van seksuele gemeenschap met een minderjarig, licht verstandelijk gehandicapt meisje. Het OM eiste drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk tegen de man.
De rechtbank oordeelde dat het meisje voldoende wilsbekwaam was om de seksuele gemeenschap met de chauffeur te weigeren. Ook achtte de rechtbank het niet bewezen dat ze tijdens de seksuele contacten jonger dan 16 jaar was. De man vervoerde het meisje enige jaren lang in de lijnbus van Zwolle naar Nieuwleusen.
Het OM gaat tegen het vonnis in hoger beroep. „Wij blijven erbij dat het meisje niet voldoende in staat was te bepalen of zij seks met de verdachte wilde”, aldus een woordvoerster gisteren.
Drooger van het Platform VG stelt dat mensen met een verstandelijke handicap in seksuele relaties altijd in een afhankelijke positie verkeren ten opzichte van personen met normale verstandelijke vermogens. Daarom dringt hij aan op een betere bescherming van deze groep.
Dat pleidooi sluit aan bij de roep binnen het platform om scherpere regels voor professionele en vrijwillige werkers met verstandelijk gehandicapten. Zo wil de koepel het verkrijgen van de Verklaring Omtrent Gedrag moeilijker maken.
Momenteel wordt die verklaring alleen geweigerd als mensen zijn veroordeeld voor een delict op het terrein waarop ze willen werken. Zo krijgt potentieel onderwijspersoneel geen verklaring van goed gedrag als het is veroordeeld wegens kindermishandeling.
Het platform wil ook dat niet-veroordeelden die wel ooit verdacht zijn geweest van seksueel misbruik, mishandeling of oplichting, een verklaring wordt geweigerd als ze werk zoeken in de sector van de verstandelijk gehandicapten. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie blijken hiervoor weinig te voelen, zegt Drooger.
De departementen zegden wel toe dat er een digitale versie van de Verklaring Omtrent Gedrag beschikbaar komt die 10 euro goedkoper is dan de huidige.
Het platform opende vorige week dinsdag het Meldpunt seksueel misbruik verstandelijk gehandicapten. Daar kwamen tot gisteren zo’n dertig reacties binnen. Het meldpunt werd geopend naar aanleiding van de zaak van de Bossche zwemleraar Benno L. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van 98 verstandelijk gehandicapte meisjes.
Directeur L. Hubregtse van de reformatorische oudervereniging Helpende Handen wil verder gaan dan het Platform VG. Hij bepleit koppeling van dossiers van mensen die werken met gehandicapten. Daardoor kan het risico op misbruik worden ingedamd.
Ook zouden wat Hubregtse betreft de privécomputers van potentiële werkers in de gehandicaptenzorg moeten worden gescreend op (kinder)porno. Drooger wil niet zo ver gaan, om te voorkomen dat potentiële vrijwilligers worden afgeschrikt.
Nederland telt ruim 400.000 verstandelijk gehandicapten.