Israël: Bouw ziekenhuis Gaza akkoord
Israël heeft besloten bouwmaterialen toe te laten tot de Gazastrook om een ziekenhuis, dat tijdens de Gazaoorlog werd verwoest, weer op te bouwen. Dat heeft een hooggeplaatste functionaris woensdag gemeld op voorwaarde van anonimiteit.
Premier Benjamin Netanyahu belde de Franse president Nicolas Sarkozy om hem over het besluit te informeren. Frankrijk en Qatar verzorgen de bouw van het ziekenhuis. De beslissing is bedoeld als dank voor het Franse standpunt inzake Israëls aartsvijand Iran. Parijs stelt zich krachtig op tegen het atoomprogramma van Teheran.Het Israëlische legeroffensief in de Gazastrook in december en januari kostte circa 1400 Palestijnen en 13 Israëliërs het leven. Grote delen van Gazastrook, waar de Palestijnse Hamasbeweging de leiding heeft, werden verwoest.
Intussen is Israël bereid twintig vrouwelijke Palestijnse gevangenen vrij te laten, in ruil voor informatie over het lot van de Israëlische militair Gilad Shalit. Dat meldden het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de radicaalislamitische Hamasbeweging woensdag.
Shalit, een korporaal in het Israëlische leger, werd in juni 2006 door Hamasstrijders ontvoerd vanuit een grenspost. Sindsdien ontbreekt van de inmiddels 23-jarige Israëliër elk spoor. Zelfs het Internationale Rode Kruis kreeg geen toegang tot Shalit, die nog wel in leven zou zijn.
De laatste jaren kwamen er slechts sporadisch tekenen van leven naar buiten over Shalit. Dat gebeurde via een audiobericht en via een directe boodschap aan zijn familie.
Het is nog onduidelijk wanneer de twintig Palestijnse vrouwen in vrijheid worden gesteld. Israël wil eerst bewijs zien dat Shalit nog leeft. De ontvoerders van Shalit hebben toegezegd dat ze morgen een video-opname aan de bemiddelaars overhandigen waarop recente beelden van de militair te zien zijn. De video zou een minuut duren; een Duitse onderhandelaar zou hem al hebben bekeken. Volgens Israëlische functionarissen bevatten de opnamen als het goed is bewijs dat ze van recente datum zijn. Ze zeiden niet waaruit dat bewijs zal bestaan, maar gedacht kan worden aan een recente krant of een referentie aan een recente gebeurtenis.
Hamas liet eerder al weten dat het Shalit alleen zal vrijlaten als Israël op zijn beurt duizend Palestijnse gevangenen in vrijheid stelt. In het verleden liet Israël al duizenden gevangenen vrij in ruil voor de vrijlating van slechts enkele andere Israëlische militairen. Diverse regeringsfunctionarissen in Israël hebben de afgelopen jaren bezworen dat ze er alles aan zullen doen om Shalit vrij te krijgen.
Israël houdt meer dan 10.000 Palestijnen vast in gevangenissen. Israël en Hamas, dat de baas is in de Gazastrook, onderhandelen in Egypte over het vrijlaten van honderden gevangenen en over de situatie van Shalit.
Het akkoord over de ruil vormt een eerste teken dat er enige schot zit in onderhandelingen over Shalit. Om de militair vrij te krijgen, zal waarschijnlijk nog lang onderhandeld moeten worden, aldus het kantoor van Netanyahu. Met Shalits vrijlating zou een belangrijk obstakel voor de opheffing van de Israëlische blokkade van de Gazastrook uit de weg zijn geruimd.