Buitenland

IAEA legt Korea-crisis voor aan V-raad

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gaat de nucleaire crisis rond Noord-Korea voorleggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het bestuur van het IAEA, de raad van gouverneurs, komt daarvoor woensdag bijeen in Wenen.

AFP
11 February 2003 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Algemeen directeur Mohammed al-Baradei van het IAEA had de raad er in januari van op de hoogte gesteld dat Noord-Korea zijn verplichtingen niet nakomt, nadat dat land de inspecteurs van de IAEA had uitgewezen en het nucleaire non-proliferatieverdrag had opgezegd. De 35 gouverneurs van het IAEA-bestuur (waarin ook de vijf grote kernmachten VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zitten) moeten zijn verslag bevestigen in een resolutie.

Volgens de statuten van het IAEA, een VN-organisatie, wordt een resolutie van het IAEA altijd aanhangig gemaakt bij de Veiligheidsraad.

Alleen Rusland is nog tegen de aanhangigmaking bij de Veiligheidsraad. Het is bang voor de reactie van Pyongyang en voor een escalatie van de crisis. Rusland heeft geen vetorecht, maar de overige gouverneurs willen de twijfels van dat land graag vóór morgen wegnemen. Unanimiteit is niet noodzakelijk, „maar geeft meer kracht aan de boodschap”, aldus een westerse diplomaat.

De Verenigde Staten, die er al weken bij het IAEA op aandringen de kwestie aanhangig te maken bij de Veiligheidsraad, hebben aangekondigd dat ze niet zullen vragen om sancties tegen Noord-Korea, maar dit heeft de twijfels van Moskou niet kunnen wegnemen.

De huidige crisis ontstond in oktober, toen de VS onthulden dat Noord-Korea had erkend in het geheim een programma te hebben voortgezet voor de verrijking van uranium. Daarmee schendt het een akkoord met de VS uit 1994.

Inmiddels hebben Amerikaanse spionagevliegtuigen hun activiteiten vanaf het Japanse eiland Okinawa geïntensiveerd. Ook staat het enige Amerikaanse vliegtuig dat radioactieve neerslag na een kernexplosie kan opsporen en opnemen, al zes dagen op de luchtmachtbasis van Okinawa. Doorgaans is het gestationeerd op de basis van Offutt in Nebraska. Volgens het Japanse persbureau Jiji moet de verhoogde activiteit van de luchtmacht Noord-Korea duidelijk maken dat de VS „een eventueel gebruik van geweld in de toekomst niet uitsluiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer